Politiek

Kajsa Ollongren (D66) heeft geen extra voorbeelden van (Russisch) nepnieuws

18-12-2017 16:48

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) heeft geen extra voorbeelden van Russisch nepnieuws. Onder meer PVV en SP hadden hadden daar vorige maand om gevraagd. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Ollongren maandag dat de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten wel onderzoek doen naar ‘heimelijke politieke beïnvloeding’ en ‘desinformatie’.  Om te vervolgen: “Daar waar mogelijk zal ik uw Kamer informeren over concrete voorbeelden. Daarbij geldt dat staatsgeheime informatie alleen gedeeld kan worden met de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten.”

Vicepremier Hugo de Jonge (CDA) zei vorige maand nog dat Ollongren met concrete voorbeelden zou komen over onder meer Russische beïnvloeding in Nederland: “Zonder twijfel.”

Het enige voorbeeld dat Ollongren tot nu toe heeft gegeven is een ‘gefingeerde website’ in Rusland. De site wekte de indruk een officiële Nederlandse overheidssite te zijn en bevatte desinformatie over de ramp met de MH17.

Lees ook

Kajsa Ollongren (D66): ‘PVV levert bijdrage aan nepnieuws’