Politiek

PvdA Kamerlid William Moorlag stapt niet op zonder onderzoek

30-12-2017 14:24

Het in opspraak geraakte PvdA-Kamerlid William Moorlag geeft geen gehoor aan de oproep van het partijbestuur om op te stappen zolang er geen ‘zorgvuldig onderzoek’ is gedaan naar zijn handelen. Dat heeft Moorlag zaterdag laten weten in een verklaring. Moorlag ligt onder vuur omdat hij in zijn vorige functie als directeur van de sociale werkplaats met schijnconstructies heeft gewerkt.

Moorlag schrijft dat hij verantwoording wil afleggen ‘onder meer in de ledenraad van de PvdA’. Maar ‘daaraan onlosmakelijk gekoppeld’ wil hij dat er een onafhankelijk onderzoek wordt gedaan naar zijn functioneren als directeur van de sociale werkplaats Alescon en als (kandidaat)-Tweede Kamerlid. Een commissie moet beoordelen of Moorlag over de schreef is gegaan, maar ook of de partij de erecode goed heeft toegepast, staat in het voorstel dat Moorlag heeft gedaan.

Het AD berichtte zaterdag dat het partijbestuur een ‘zwaarwegend advies’ heeft gegeven aan de fractie dat Moorlag niet meer kan aanblijven. Volgens de krant hebben fractieleden aan Moorlag gevraagd om op te stappen.

ANP