Politiek

Amsterdamse D66-jeugd roept kandidaten burgemeesterschap op zich bekend te maken

01-05-2018 14:09

De Amsterdamse afdeling van de D66-jongerenorganisatie Jonge Democraten (JD) roept degenen die hebben gesolliciteerd voor de functie van burgemeester van Amsterdam op om hun kandidatuur openbaar te maken. Zij vindt dat op dit moment de procedure voor de aanstelling van de nieuwe burgemeester ontransparant is, iets dat volgens de democraten niet van deze tijd is. De JD Amsterdam doet daarom een beroep op ‘het verantwoordelijkheidsgevoel van de kandidaat-burgemeesters om zich in te zetten voor een democratischer benoemingsproces’.

Lees ook – Telegraaf sloopt Femke ‘Two Face’ Halsema als burgemeester van Amsterdam

Afgelopen weken werd druk gespeculeerd over mogelijke kandidaten voor het burgemeesterschap van Amsterdam. Het ging hierbij stuk voor stuk om gevestigde politieke kopstukken, waardoor van een open sollicitatie geen sprake was. Via het initiatief BurgerBurgemeester riepen de jponge D66’ers de bewoners van de hoofdstad op om in groten getale te solliciteren als protest tegen de huidige ondemocratische procedure.

De vacature is maandag gesloten en volgens de jongeren is het moment gekomen dat de sollicitanten hun kandidatuur openbaar maken. “De inwoners van Amsterdam moeten weten welke keuzes er zijn om het proces van de vertrouwenscommissie te kunnen volgen” legt voorzitter Remco Vonk uit. Door de kandidaatstellingen openbaar te maken wordt het vertrouwen en de legitimiteit van de nieuwe burgemeester vergroot. Dit stelt Amsterdammers in staat de benoeming te controleren en neemt de schijn van partijpolitieke benoemingen weg.’

De Jonge Democraten Amsterdam zijn zich ervan bewust dat het kenbaar maken van de kandidaatstelling voor veel sollicitanten eng kan zijn. Vonk is daarom bereid hen een steuntje in de rug te geven: “Bij dezen stel ik mij publiekelijk kandidaat voor de functie van burgemeester van Amsterdam. Mijn sollicitatie ligt reeds bij de Commissaris van de Koning ter evaluatie.` Vonk hoopt dat zijn goede voorbeeld andere kandidaten inspireert tot volgen. ‘Ik roep mijn collega kandidaten op om hun kandidatuur ook openbaar te maken en kijk ernaar uit om met hen in debat te gaan over de uitdagingen die Amsterdam de komende jaren te wachten staan.’

De zoektocht naar een nieuwe burgemeester volgt na het overlijden van Eberhard van der Laan, vorig jaar oktober. Op dit moment neemt Jozias van Aartsen zijn post tot de zomer waar. Commissaris van de Koning van Noord-Holland, Johan Remkes, zei eerder dat hij op 5 juli een nieuwe burgemeester wil installeren. “Ik zal als commissaris vanuit mijn genderneutrale instelling goed letten op wat er in de profielschets is opgenomen en in het bijzonder testen op humor.” Hij drukte de raad ook op het hart de procedure vertrouwelijk te houden. Volgens hem kan het lekken van informatie over kandidaten strafrechtelijke gevolgen hebben. Remkes maakt een selectie van kandidaten waarna de de gemeenteraad daar vertrouwelijk een keuze uit maakt.

Lees ook

Petitie tegen Femke Halsema (GroenLinks) als burgemeester van Amsterdam inmiddels 7000 keer ondertekend

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens