Binnenland

Advocaten Michael Panhuis willen tbs voor hun ‘cliënt’, gaan proberen van moord ‘doodslag’ te maken

09-06-2018 16:05

De advocaten van Michael Panhuis die wordt verdacht van de verkrachting van en moord op Anne Faber, gaan ervan uit dat hij daarvoor tbs opgelegd zal krijgen. “We gaan daar niet uitgebreid voor pleiten, maar sluiten het ook niet uit”, zegt raadsman Niels Dorrestein zaterdag naar aanleiding van een verhaal in het AD.

“Panhuis heeft zelf aangegeven te willen meewerken, om erachter te komen waarom hij zo heeft gehandeld”, aldus Dorrestein. Tbs wordt opgelegd aan daders met een psychiatrische stoornis; de behandeling stopt pas als de kans op terugval is verdwenen. Wanneer dat is, beslist de rechter. Er is geen maximumtermijn, zoals bij reguliere celstraf wel het geval is. Dat is de reden dat advocaten tbs vaak proberen te voorkomen voor hun cliënten.

Panhuis staat terecht voor moord. Maar Dorrestein en zijn collega Frank de Korte gaan kijken of dat kan worden veranderd in de minder zware aanklacht van doodslag. “Je wilt niet dat iemand voor iets zwaarders wordt veroordeeld dan wat hij heeft gedaan”, zegt Dorrestein. Het verschil tussen de twee aanklachten is de voorbedachte rade: was de dader van plan om zijn slachtoffer te doden of niet?

Maandag begint voor de rechtbank in Utrecht de strafzaak tegen Michael Panhuis.

Anp/Tpo