Politiek

Kajsa Ollongren (D66) gaat ondanks verzoek VVD geen werk maken van afdrachtsregeling SP

22-06-2018 13:48

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) gaat verder geen werk maken van de afdrachtsregeling van de SP. De VVD had haar bij monde van Albert van den Bosch gevraagd actie te ondernemen.

De rechter bepaalde in februari vorig jaar dat de gemeente Noordoostpolder niet hoefde mee te werken aan de eis van een SP-politica om haar vergoeding op de partijrekening te storten. Volgens de rechter is dat in strijd met de grondwet. Daarin staat dat volksvertegenwoordigers ‘zonder last’ moeten opereren. Voorganger van Ollongren Ronald Plasterk (PvdA) lichtte kort voor zijn vertrek alle gemeenten en provincies in over de uitspraak van de rechter. De VVD wil dat Ollongren dit opnieuw doet.

Ollongren schrijft daar over:

 

“Mijn ambtsvoorganger heeft alle gemeenten en provincies afgelopen najaar schriftelijk over het vonnis van de rechtbank Midden-Nederland geïnformeerd en ik zie er geen meerwaarde in om dit nogmaals te doen.”

 

Bovendien geldt de uitspraak van de rechter volgens haar alleen voor de gemeente Noordoostpolder:

 

“Het vonnis van de rechtbank Midden-Nederland heeft enkel bindende kracht tussen de bij deze rechtszaak betrokken partijen, in casu de gemeente Noordoostpolder en mevrouw Hoekstra (fractievoorzitter van de SP in de gemeente Noordoostpolder). Het is verder aan andere gemeenten, provincies, waterschappen en de Staten-Generaal om te besluiten over navolging van dit vonnis. Dat is de eigen verantwoordelijkheid van het desbetreffende bestuursorgaan.”

 

Lees ook

Ronald van Raak – Corrupte VVD opent aanval op zuinige SP

Albert van den Bosch – Beste Ronald van Raak, dank voor je attente briefje