Opinie

Ex-Nationale Ombudsman: geweld tegen journalisten is schuld van social media en grove cabaretiers

26-06-2018 22:22

Foto: Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau Alex Brenninkmeijer.
 

“Mijn persoonlijke indruk is dat het publieke debat verhardt en dat je steeds meer situaties ziet waarin iemand die iets zegt wat een ander niet aanstaat, wordt bestraft.”

[Fortuyn en Van Gogh] waren erg drastische voorbeelden, maar nadien is de grote onrust in de samenleving gebleven. De trend wordt nog eens verhevigd door meer recente ontwikkelingen. We zien dat het er tegenwoordig op sociale media ook heel hard aan toe gaat, in een bredere kring van personen.

Voor de aanpak van het onderliggende probleem, de verharding van de samenleving, moet het politieke debat het goede voorbeeld geven. Respectvol omgaan met andere meningen. Ook opinieleiders en belangrijke personen in de Nederlandse cultuur zoals cabaretiers zouden zich ervan bewust moeten zijn dat grofheid op den duur een vervelende samenleving kan creëren.”

 

We hadden hier natuurlijk wat snoeiharde grappen kunnen maken over Ridder Alex Alex Brenninkmeijer die stiekem Geenstijl leest en dat gniffelend doorstuurt aan zijn kinderen. Of over Alex Commandeur Oranje-Nassau Brenninkmeijer die fantaseert hoe Youp van ‘t Hek en Hans Teeuwen hardhandig worden gearresteerd en door de moraalpolitie van het podium worden gedragen. Of over Alex Brenninkmeijer die een brandende poppenwagen zijn kutwerk naar binnen geduwd ziet worden. Of over Alex Brenninkmeijer die een cartoon tekent en dan door tien man politie uit zijn bed wordt getrokken en in de cel wordt gesmeten. Of over Alex Brenninkmeijer die een als ezel vermomde God in zijn reet neukt. Of over Alex Brenninkmeijer inclusief een hele redactie vol fatsoensmoralisten die na het publiceren van wat spotprenten in koelen bloede worden afgeslacht door mannen met Kalashnikovs.

Dat had allemaal gekund. Het zou niet eens misplaatst geweest zijn, zo op de dag dat er opnieuw een aanslag op de vrijheid van meningsuiting is gepleegd in het gave land Nederland waar ‘de misdaad daalt’ en ‘de cellen leegstaan’ in die Nobelprijs voor de Vrede winnende solidaire EU.

Zo’n dag dat wanneer de zon ondergaat er opnieuw toch vooral om ‘de toon’ moet worden gedacht en Imagine op de piano moet worden gespeeld zodat we nog meer kunnen verbinden en de dialoog kunnen aangaan.

Eigenlijk kun je op zo’n dag als vandaag, een dag waarop de terreur tegen vrijheid weer een nieuwe grens over ging, niets beters doen dan die vrijheid van meningsuiting zo hard mogelijk verdedigen tegen het fatsoenlijke vullis, het moralistische pus, dat ook deze keer weer hun cryptochristelijke ideologie tracht door te drukken, terwijl het volk de as en sintels van de terreur nog staat op te vegen.

Had allemaal gekund. Doen we toch maar niet. We willen natuurlijk niet medeschuldig zijn aan terreur, dat snapt u. En u natuurlijk ook niet. Dus denkt u een beetje aan ‘de toon’ straks op Twitter en Facebook? Vandaag is het misschien nog een ironisch grapje, maar morgen kan het in principe een brandend bestelbusje in de voorpui van het Telegraaf-gebouw zijn. De oud-Ombudsman heeft het immers zelf gezegd.