Politiek Buitenland

Federale rechter USA beveelt herenigen illegalenkinderen en illegalenouders

27-06-2018 11:44

Een Amerikaanse federale rechter heeft opgedragen gezinsleden die door de grenswacht van elkaar zijn gescheiden, binnen dertig dagen te herenigen. De magistraat Dana Sabraw bepaalde in San Diego dat kinderen jonger dan vijf jaar oud binnen uiterlijk twee weken terug bij hun ouder(s) moeten zijn en oudere kinderen en tieners binnen dertig dagen. Het bevel betreft zowel illegalen als mensen die aan een grensovergang asiel hebben aangevraagd.

De rechter oordeelde laat op dinsdag in Californië dat het vaststaat dat de overheidsorganisaties niet waren voorbereid op het beleid van ‘zero tolerance’ jegens illegale immigranten. Als gevolg daarvan zitten naar schatting 2300 kinderen gescheiden van hun ouders vast.

Afgelopen week stopte president Trump het harde beleid omdat de toepassing tot een chaos leek te leiden en enorme kritiek oogstte. Volgens Sabraw is het rechterlijk bevel nodig voor de hereniging van gezinsleden, omdat de regering-Trump onduidelijke instructies geeft en alleen gezinsleden lijkt te willen herenigen die op het punt staan te worden uitgezet.

Anp