Politiek

Muur van Mussert officieel Rijksmonument

28-06-2018 13:12

De Muur van Mussert – overblijfsel van het NSB-terrein nabij Lunteren – wordt donderdag een officieel Rijksmonument. De nieuwe status van de muur werd vandaag gepubliceerd in de Staatscourant. Dat meldt het AD.

Lees ook – Alles over de Muur van Mussert

Het omstreden bouwwerk bij Lunteren moet onderdeel worden van een educatief centrum. De Muur moet vooral voor de jeugd een educatieve functie krijgen. Dat is de belangrijkste doelstelling van de nieuw opgerichte Stichting Educatiecentrum De Goudsberg. De eerste taak waar Educatiecentrum De Goudsberg voor staat, is de vraag of de muur en het omliggende terrein moet worden gekocht of gehuurd.

NSB-leider Anton Mussert hield er van 1936 tot 1940 toespraken. Vele duizenden NSB-leden kwamen er elk jaar bijeen. Van het nationaalsocialistische complex is nu alleen nog de enorme muur en een deel van het amfitheater over. De muur staat op particulier terrein. De eigenaar wilde de restanten slopen om zijn camping De Goudsberg te kunnen opknappen. Het Rijk schoof een beslissing over een erfgoedstatus jaren voor zich uit. Minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven (D66) zette begin dit jaar de procedure in gang om van de muur een monument te maken.

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens