Politiek

Halbe Zijlstra (VVD) trekt zich terug voor prestigieus zakkenvulbaantje Wereldbank

04-07-2018 11:06

VVD’er Halbe Zijlstra heeft zich teruggetrokken uit de sollicitatieprocedure voor de Wereldbank. De liberaal was de afgelopen maanden bezig met een baan in het bedrijfsleven en kiest daarvoor, laat hij weten aan De Telegraaf.

De voormalige fractieleider was in de race om PvdA’er Frank Heemskerk op te volgen als bewindvoerder bij de wereldbank in Washington. Zijlstra was na zijn aftreden als minister van Buitenlandse Zaken bezig met verschillende sollicitaties, waar de plek bij de Wereldbank er één van was.

Binnen het kabinet woedt een hoogoplopende ruzie over een Nederlandse topbaan bij de Wereldbank. Nu is ook oud-PvdA-minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders door tegenstanders van oud-kandidaat Halbe Zijlstra benaderd om te solliciteren. Dat schrijft het AD.

Ondertussen blijft minister-president Mark Rutte achter zijn omstreden oud-kandidaat en politieke vriend Zijlstra staan, melden ambtelijke bronnen aan de krant.

CDA-minister Wopke Hoekstra van Financiën en D66-minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zagen de kandidatuur van hun oud-collega Zijlstra destijds niet zitten, schrijft het AD. Zij vonden dat Rutte het Zijlstra niet moet aandoen zo kort na zijn pijnlijke aftreden in deze precaire positie te brengen.

Koenders wordt in kabinetskringen gezien als een veel beter gekwalificeerde kandidaat dan Zijlstra. Daarom is hij ook benaderd om te solliciteren, zo melden ambtelijke bronnen.

Anp