Buitenland

Zeker vijftig mensen omgekomen door extreem noodweer Japan, vijftig anderen worden nog vermist

07-07-2018 22:37

Door extreem noodweer in het zuidwesten van Japan zijn al circa vijftig mensen om het leven gekomen. Een zelfde aantal wordt nog steeds vermist. Sinds donderdag stortregent het en volgens de weersverwachtingen houdt de regen nog aan.

Historische regenval

Zeker 1,6 miljoen mensen moesten worden geëvacueerd uit vrees voor overstromingen en aardverschuivingen. De rampenbestrijdingsdienst heeft nog eens 3,1 miljoen mensen geadviseerd om het gebied te verlaten.

De meteorologische dienst van Japan sprak van historische regenval. Ook waarschuwde de dienst vier prefecturen op Honshu, het hoofdeiland van Japan, voor het gevaarlijke weer en drong aan waakzaam te zijn voor aardverschuivingen, stijgend rivierwater en harde wind. De dienst verwacht zondag nog meer regen.

Vijfhonderd huizen beschadigd

Rond de 48.000 hulpverleners zijn ingezet om te helpen zoeken naar vermisten. Zeker vijfhonderd huizen zijn beschadigd door de zware regens en ongeveer veertig mensen zijn gewond geraakt. In Motoyama, een stad op het eiland Shikoku, viel 583 millimeter regen in 24 uur.

ANP

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens