Politiek

Hugo de Jonge (CDA) vindt het wél zorgelijk dat Rotterdamse politie 73-jarige demente bejaarde heeft getaserd

13-07-2018 12:59

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) vindt het in tegenstelling tot minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (ook CDA) wel zorgelijk dat de Rotterdamse politie een 73-jarige demente bejaarde heeft getaserd. “Dit zijn handelingen die echt niet thuishoren in een verpleeghuis. Er zijn situaties dat de verzorging echt met de handen in het haar zit, maar het gebruik van een taser gaat wel heel ver.”

Lees ook – Ferdinand Grapperhaus (CDA) staat achter agenten die 73-jarige demente Rotterdamse bejaarde taserden

De Jonge vindt ‘het goed dat er onderzoek wordt gedaan. Op basis daarvan moeten we maar even kijken wat daar aan maatregelen moet volgen’.

Grapperhaus neemt het op voor de politie, die onder vuur ligt sinds het incident van afgelopen weekeinde uitkwam. Het voorval wordt nog onderzocht, maar het schort in ieder geval niet aan de kennis van de regels, stelt de minister. De agenten wisten dat ze de taser niet in psychiatrische instellingen mogen gebruiken, maar beseften niet dat ze op een verpleeghuisafdeling waren waar dat verbod ook geldt. Extra instructies voor de politie vindt hij dan ook niet nodig. “De politie deed dit niet uit gemak of iets dergelijks”, benadrukt Grapperhaus.

Amnesty International is geschokt door het bericht over het gebruik van het stroomstootwapen. “Dit is geen incident, maar illustreert een groter probleem”, zegt de mensenrechtenorganisatie.

ANP/TPO