Politiek

Weer celstraf geëist tegen oud-PVV’er Daniël van der Stoep voor grooming minderjarige meisjes

24-07-2018 13:50

Tegen Daniël van der Stoep (37) is in hoger beroep een celstraf van vijf maanden geëist, waarvan drie voorwaardelijk, voor grooming. De voormalig PVV’er heeft volgens de aanklager geprobeerd drie minderjarige meisjes tot seks te verleiden. Ook staat hij terecht voor cocaïnebezit.

Lees ook – Van der Stoep probeerde minderjarige meisjes tot seks te verleiden

Hij probeerde het bij meisjes tussen de veertien en zestien jaar in de jaren 2012-2014. Hij stuurde dubbelzinnige berichten en bood cadeautjes, geld en zelfs een keer cocaïne aan. Een van de meisjes was de tienerdochter van een van zijn medewerksters. Van der Stoep ontkent met klem dat er seksuele bedoelingen achter zijn contacten zaten.

Van der Stoep ontkent met klem dat er seksuele bedoelingen achter zijn contacten zaten. Hij wilde ‘een coole dude’ zijn voor de meisjes, daarom gaf hij ze geld en cadeautjes, vertelde hij het hof dinsdag. “Ik schaam me diep nu. Die berichten had ik nooit moeten sturen. Ik was sneu en op zoek naar aandacht.” Geld betekende niets voor hem, vertelde hij. Hij verdiende in die periode heel veel en gaf het graag weg. Ook dronk hij in die periode stevig en gebruikte hij cocaïne. Daardoor zei hij ook ongepaste dingen via de chat, vertelde hij het hof in Den Haag. “Het is natuurlijk geen excuus, maar ik bedoelde er verder niks mee.”

De advocaat-generaal gelooft niet veel van zijn verhaal. In meerdere chatberichten vroeg Van der Stoep om een ‘tegenprestatie’ van de meisjes als hij ze geld gaf. Als ze dan vroegen wat hij precies bedoelde, zei hij ‘denk je dat de wereld uit roze konijntjes bestaat?’ of ‘ik ben geen fucking monnik’. Ook meent de aanklaagster dat hij nog altijd weinig inzicht in zijn gedrag heeft. “Hij ziet nog altijd niet in waar het fout is gegaan.”

De zaak kwam aan het rollen toen de stiefvader van een van de meisjes de berichten onder ogen kreeg die zij uitwisselde met Van der Stoep.

De voormalig politicus werd december 2015 door de rechtbank veroordeeld tot vijf maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur.

Van der Stoep zat van juli 2009 tot juli 2014 twee periodes in het Europees Parlement. Eerst voor de PVV, waar hij zijn zetel opgaf nadat hij onder invloed van drank een aanrijding had veroorzaakt, daarna vanaf december 2011 als onafhankelijk lid. Momenteel heeft hij geen baan en leeft hij van een bijstandsuitkering.

ANP/TPO