Opinie

Twitteraars let op: de rechtbank leest met u mee

27-07-2018 16:47

Dat u niet denkt dat rechters en griffiers en de rest van de ivorentorenbewoners der ongekozen schaduwmacht de hele dag bezig zijn met Michael Panhuisjes terug de maatschappij in sturen of schaamteloze doodrijders in hoger beroep moeten aanhoren. De Rechtbank is dus óók multimediaal actief op Twitter. Om educatieve redenen zo te zien maar toch: mensen in toga met bef die wel ooit op het internet zijn geweest, het begint zowaar modern te worden anno 2018 in de Nederlandse rechtstaat.

Toen ondergetekende ooit door het OM werd achtervolgd (eindigend in sepot, muhahaha) wegens het retweeten (‘soort van fotokopie’) van een doodsbedreiging aan het adres van Geert W., we spreken over de duistere post-Grote Hittegolf-jaren 2010, was er nog maar net een akoestische 14K4-modem geïnstalleerd bij slechts één parket, vroegen rechters nog doodleuk wie toch ‘die meneer Ed is die steeds wordt genoemd’ (deze @ dus), en communiceerde de rechter gewoon per ganzeveer en perkament om dat dan weer te laten uittikken door een secretaresse die het weer kon mailen. Om nog maar te zwijgen over het moeten uitleggen van ‘retweets’, ‘IP-adressen’ of ‘webloggen’ en natuurlijk die officier van justitie die niet wist hoe een scanner werkte en niet zomaar dingen kon scannen omdat iemand anders dat moet inscannen die alleen op ambtenarentijden werkt. Etc. Etc. Etc.

Nee, kom daar nu eens om. Kijk dat gerecht eens pro-actief aanhaken op actuele kwesties die leven onder een groot gedeelte van de bevolking! Zie hoe de rechterlijke macht de voelsprieten nu ook in de rest van de samenleving buiten de D66-bubbels steekt! Poten in de digitale klei! Dicht op de huid van het volk. Het lijkt de vernieuwde PvdA wel de sociaaldemocraten in Denemarken wel. Dit is rechters 2.0. Dit is voor het volk, door het volk.

Nadeel is dan weer wel dat de rechtbank met u meeleest. Of in elk geval met Sywert en zijn volgers. Het is maar dat u het weet. Doe voorzichtig met retweeten.