Binnenland

Komkommernieuws, want het hitteplan kan toch terug de la in

28-07-2018 12:01

Hitteplan terug de la in

Het Nationaal Hitteplan kan weer worden opgeborgen nu koelere lucht het land binnenstroomt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet zaterdag weten dat het plan niet meer van kracht is.

Het hitteplan is eigenlijk meer een waarschuwing voor de gevolgen van extreem hoge temperaturen en een oproep om extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen en chronisch zieken. Het RIVM geeft verder tips als: drink voldoende, smeer zonnebrandcrème en beperk lichamelijke inspanning in de middag.

Critici vinden dat het Nationaal Hitteplan vol open deuren staat. ,,Het is toch logisch dat je vandaag geen winterjas aantrekt?” zei een woordvoerster van ouderenorganisatie ANBO nadat het plan was ingesteld.

 

Gras in Nederland verliest kleur

Het grasland in Nederland is momenteel 17 procent minder groen dan normaal. Regionaal zijn er grote verschillen. In Groningen, Friesland en het Groene Hart valt het nog wel mee. Maar in Oost-Overijssel, Gelderland, Zeeland, delen van Brabant en Limburg en de kuststrook is het gras tot 37 procent minder groen. Dat blijkt uit onderzoek van een onderzoeksinstituut dat is verbonden aan Wageningen Universiteit.

Dat veel gazons en weilanden veranderen in bruingele steppes komt door de aanhoudende droogte. Vanaf begin juni heeft het vrijwel niet meer geregend. De onderzoekers gebruiken satellietbeelden om de gevolgen voor de groenheid van het gras in kaart te brengen.

Uit die beelden blijkt dat de zandgebieden in Nederland duidelijk meer last hebben van de droogte.

 

Eva Jinek stopt per direct vanwege zwangerschap

Eva Jinek was vrijdagavond voorlopig voor het laatst op de buis met haar talkshow. De presentatrice besloot een week eerder te stoppen met Jinek vanwege haar zwangerschap.

,,Het gaat gewoon niet meer”, zei Eva, die Jinek eigenlijk nog een week langer zou presenteren. ,,Ik heb besloten nu te stoppen.”

De presentatrice vertelde dat haar bloeddruk ,,iets” te hoog is en dat ze last heeft van verschillende zwangerschapskwalen. ,,Ik ga niet mijn benen op tafel leggen om te laten zien hoe dik mijn enkels zijn, maar het gaat gewoon niet meer.”

Omdat Eva eerder stopt, begint haar vervanger Nadia Moussaid een week eerder met haar programma Laat op Eén. Zij is vanaf maandag te zien op NPO 1. Eva maakte in maart bekend dat zij en haar vriend producer Dexter van der Voorn een kind verwachten.

 

Eva Jinek kan niet wachten op moederschap

Eva Jinek staat te trappelen om moeder te worden. Op Instagram schrijft de presentatrice, die nu van haar zwangerschapsverlof kan genieten, dat ze uitkijkt naar het moederschap.

Bijna 840.000 kijkers zagen vrijdagavond hoe Eva Jinek afscheid nam van haar kijkers. Haar talkshow Jinek is een week eerder gestopt dan gepland, omdat ze haar zwangerschapsverlof heeft vervroegd. De laatste uitzending van het seizoen, met een interview met Bill Clinton, staat op de achtste plaats van de best bekeken televisieprogramma’s van de vrijdagavond.

“Het werd te veel om avond aan avond mijn latenighttalkshow te presenteren. Ik stop noodgedwongen een weekje eerder dan gepland, want mijn bloeddruk ging stijgen. Maar weet dat mijn trappelende baby en ik samen hebben genoten van alle uitzendingen, en vooral van alle gasten”, blikt Eva terug. “Ik kan niet wachten om moeder te worden en ik verheug me erop om daarna weer terug te keren op mijn vertrouwde plek”, vervolgt ze. Op Instagram bedankt ze ook haar collega’s “die mij liefdevol hebben gesteund tijdens mijn zwangerschap – ook toen ik voor de zestiende keer in één week de slappe lach kreeg. Ik kan me geen betere mensen om me heen wensen.”

Vanaf maandag presenteert Nadia Moussaid de latenighttalkshow op NPO 1 op het tijdstip van Jinek. De tijdelijke talkshow Laat op Eén is te zien tot en met 31 augustus. Daarna neemt Jeroen Pauw het stokje over. In januari keert Jinek terug.

Anp

Lieve mensen, met Bill Clinton als toetje was dit voorlopig mijn laatste uitzending, want ik ga met zwangerschapsverlof! Voor wie het nog niet wist: ik krijg binnenkort een baby en het werd teveel om avond aan avond mijn late night talkshow te presenteren. Ik stop noodgedwongen een weekje eerder dan gepland, want mijn bloeddruk ging stijgen. Maar weet dat mijn trappelende baby en ik samen hebben genoten van alle uitzendingen, en vooral van alle gasten. Ik kan niet wachten om moeder te worden en ik verheug me erop om daarna weer terug te keren op mijn vertrouwde plek. En via deze weg: kusjes voor #teamJinek. Mijn collega’s hebben mij zo liefdevol gesteund tijdens mijn zwangerschap – ook toen ik voor de 16e keer in één week de slappe lach kreeg – ik kan me geen betere mensen om me heen wensen. Tot januari! ♥️

A post shared by Eva Jinek (@evajinekofficial) on