Politiek

TPO Tijdmasjien – 24-02-1970: D66 wil met ‘gedwongen sterilisatie’ bevolkingsgroei beperken

01-08-2018 14:13

Vroeger. Toen HAFMO nog gewoon een jenevertje kon drinken zonder Connie Palmen op zijn dak te krijgen, toen Alexander Pechtold nog gewoon corpsballetje bij Minerva was en toen mannen gewoon baarden en lang haar droegen terwijl meisjes het aandurfden een spijkerbroek te dragen in plaats van een rok, laat staan dat iemand durfde te denken aan genderdrammen.

We schrijven 24 februari 1970. De ‘werkgroep bevolkingspolitiek’ van de kersverse democratische vernieuwingspartij D’66 denkt serieus na over ‘gedwongen sterilisatie’ om zo de te verwachten mega-bevolkingsgroei in te kunnen tomen (‘de bevolking stationair te houden’, ook in 1970 was D’66 al goed in Nieuwspraak). Twee punt zoveel kinderen per gezin is prima maar meer dan drie kinderen moeten ze bij D’66 niet willen met z’n allen. Dus wil D’66 een ‘mentaliteitsverandering’. En als het echt niet lukt, als het domme volk echt niet wil luisteren, dan kan gedwongen sterilisatie zomaar een optie zijn.

Aldus D66 in 1970 (tegenwoordig zonder apostrof). Staat allemaal zwart op wit in de Nieuwe Leidsche Courant (pagina 7), keurig gearchiveerd en voor eeuwig bewaard op het internet. Zodat nu iedereen kan lezen dat het afschaffen van het de volkswil, het minachten van kiezers, het arrogant moraliseren en het zichzelf benoemen tot ongekroonde keizers die boven elke kritiek verheven zijn er al vroeg, heel erg vroeg, inzat bij D66’ers.

Sluiten we af in stijl met een leuke geschiedenisquiz: welke bekende politieke partij was, heel vroeger, ook al voor gedwongen sterilisatie? Succes met stemmen aankomende Provinciale Staten-verkiezingen!

 

 

Nieuwe Leidsche Courant | 24 februari 1970 | pagina 7