Politiek

SP wil af van consultants: ‘Laat Roemer-norm ook gelden voor provincies en gemeenten’

03-08-2018 16:53

De SP wil dat de ‘Roemer-norm’ –  een motie van oud SP-leider Emile Roemer die in 2009 door de Tweede Kamer werd aangenomen en bepaalde dat ministeries niet meer dan tien procent van de personeelskosten mogen besteden aan inhuur van externen – ook gaat gelden voor provincies en gemeenten. Dat schrijft SP Kamerlid Ronald van Raak vrijdag in zijn wekelijkse column op ThePostOnline. De SP’er wil dat minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) daar werk van maakt. In een nadere toelichting zegt de socialist tegen TPO dat als de minister daar niet voor voelt hij zelf een initiatiefwet zal indienen.

Eind vorige maand werd bekend dat in 2017 20 procent van het personeelsbestand op gemeentekantoren niet in vaste dienst is. Dat was een jaar eerder nog 17 procent. Bij de gemeenten met meer dan 100.000 inwoners bestaat de flexibele schil zelfs uit 24 procent.

Van Raak:

 

“Harde normen werken nu eenmaal. De Roemer-norm heeft ervoor gezorgd dat de inhuur van dure consultants bij ministeries flink is gedaald. Met dezelfde norm kunnen we ook die consultants bij gemeenten en provincies buiten de deur houden. Ik heb Ollongren gevraagd daar werk van te maken. Als ze dat niet doet kom ik met een eigen initiatiefwet.”

 

Van Raak deed twee jaar geleden ook al een poging de Roemer-norm voor andere overheden te laten gelden. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) voelde daar echter niets voor. Hij vond dat decentrale overheden hierin een eigen verantwoordelijkheid hebben. Ook wees hij er op dat de norm slechts voor ministeries geldt. Van Raak: “Daar gaan we nu dus verandering in brengen.”

Lees ook

Ronald van Raak – De consultants nemen de overheid over