Politiek Buitenland

VS en Turkije spreken over gevangenschap Amerikaanse predikant

03-08-2018 13:17

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu hebben in Singapore een ontmoeting gehad om te proberen de problemen tussen de twee landen op te lossen.

“Het was een constructief gesprek. Zij hebben afgesproken om te blijven proberen om de kwesties tussen onze twee landen op te lossen”, vertelde een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De VS hebben twee Turkse ministers sancties opgelegd vanwege het gevangenschap van de Amerikaanse predikant Andrew Brunson in Turkije, die wordt verdacht van terroristische activiteiten. Het gaat om ministers Abdulhamit Gül (Justitie) en Süleyman Soylu (Binnenlandse Zaken). Turkije protesteerde daartegen en dreigt met tegenmaatregelen.

Pompeo zei na het gesprek dat ‘de sancties het bewijs zijn dat we serieus zijn over de eis dat Brunson onmiddellijk moet worden vrijgelaten’.

“Turkije heeft altijd het recht om represailles te nemen tegen oneerlijke handelsmaatregelen om zijn economische belangen te beschermen.” Dat zei de Turkse minister van Handel, Ruhsar Pekcan vrijdag. Volgens Pekcan vormt de Turkse staal- en ijzersector geen bedreiging voor de Verenigde Staten. Turkije stelt dat het tegenmaatregelen zal opleggen aan de Verenigde Staten als vergelding tegen hogere invoerrechten voor staal en aluminium die werden opgelegd door president Donald Trump.

In een vergadering met de vertegenwoordigers van Amerikaanse bedrijven, riep Pekcan de Verenigde Staten op om ‘gezamenlijk met Turkije de problemen rond de handel in staal en ijzererts op te lossen’.

ANP