Opinie

Fragment: gefascineerd maar schaamteloos staren naar een gruwelijk ongeluk in de tunnel

04-08-2018 00:00

Is het een treinramp? Een vliegtuigwrak vol verkoolde lijken? Een kettingbotsing in een tunnel? Iemand verkleed als The Joker die met een .50 is losgegaan op een kinderdagverblijf? Alle NRC-columnisten naakt misschien?

Neen. Het is uw belastinggeld dat door de NPO als water uit een gieter stroomt om de Noordzee vochtig te houden.

Fascinerend is het niet? Van die rampen die zo verschrikkelijk zijn, en werkelijk alles in zich hebben wat écht slecht ook écht heel slecht maakt, inclusief talentloze cliché-BN’ers als gast, de ideeënarmoede die als een marmeren plaat van twee meter bij twee meter tegen je gezicht wordt geramd, de verstikkende middelmatigheid die als ijzige handen met bloedende knokkels langzaam je keel dichtknijpt, dat totale nét niet, het subtiele alles mis slaan, in elke tergend langzame seconde die een eeuwigheid duurt, waar je toch naar moet blijven kijken.

Is het masochisme? Of het volkomen murw geslagen laatste restje menselijkheid dat hoopt op een glimp van een allerlaatste strohalm om aan vast te klampen?

Vier, 4(!), dagen nádat het nieuws was nog even over het inmiddels ontbonden lijk van die grap met die naaktfoto van Baudet heen pissen. Zelfs in de komkommertijd is dat een misdaad tegen elk IQ boven de 40. En dan jezelf toch niet haten als redactie. Het is knap. Het kan haast niet anders of die redactie is vooral blond en vrouw. En randstedelijk. Op welke partij zullen ze stemmen?

De volstrekte waardeloosheid van een al jaren zielloze, op alle vlakken uitgeholde natie verwoestend in beeld gebracht. Elk volk krijgt de ‘journalistiek’ die het verdient. Maar zeg vooral niet dat die ‘journalistiek’ een vijand van het volk is.

Maar toch, het blijft fascineren, dat kijken naar een ontsporende chloortrein die een bejaardentehuis ramt net als er een kleuterschool op bezoek is terwijl de ouders van de kinderen op de fiets aankomen om hun kinderen op te halen.

Okee, nog één keertje kijken dan. Nu echt de laatste keer. Adem inhouden, voeten stevig op de grond. Gordel om. Kijken en d’rrrrrrrr bij zijn hoor! DINGDINGDINGDINGDING! Daar gaan we dan! Pretpark Nederland blijft nog heel lang open. Alle attracties gratis.