Politiek

‘Ouders die hun kind niet laten vaccineren moeten worden gekort op kinderbijslag’

06-08-2018 12:07

Ouders die hun kind niet willen laten vaccineren, moeten gekort kunnen worden op hun kinderbijslag. Dat stelt Ruud Coolen-Van Brakel, voorzitter van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in EenVandaag. “Het niet laten inenten van kinderen moet consequenties hebben. Als korten werkt, moeten we dat doen.” Ook BOinK, de vereniging voor ouders in de kinderopvang, pleit voor verregaande maatregelen om de dalende vaccinatiegraad te keren.

Het IVM stelt dat er een boetesysteem moet komen voor ouders die hun kinderen weigeren te laten vaccineren en vereniging BOinK vindt dat het ouders verplicht moet worden om te melden of hun kind is ingeënt als het naar de kinderopvang gaat.

Het aantal ouders dat weigert om hun kind in te enten tegen ziektes als bof, mazelen en rode hond groeit in rap tempo. Ook in grote steden als Utrecht daalt op sommige plekken de vaccinatiegraad hierdoor al onder 90%. Een percentage waarbij de volksgezondheid ernstig in het geding komt.

In 14 Europese landen geldt al voor één of meerdere vaccinaties een vaccinatieplicht. In Australië kent men een systeem waarbij weigerende ouders gekort worden op hun kinderbijslag. Ook wel bekend onder de naam ‘no jab, no pay’ (‘geen prik, geen geld’).

In het najaar komt staatssecretaris Paul Blokhuis met een uitgebreid plan om het aantal vaccinaties omhoog te krijgen.