Politiek

VVD’er Wybren van Haga ondanks eerdere toezegging nog steeds betrokken bij vastgoedbedrijf

08-08-2018 12:58

VVD Kamerlid Wybren van Haga heeft zijn vastgoedactiviteiten nog steeds niet op afstand gezet. Dat blijkt uit onderzoek van Het Parool.

Lees ook – VVD Kamerlid Wybren van Haga heeft spreekverbod

Naast zijn privébezit van ruim 50 panden zitten 81 panden van Van Haga in Sjopperdepop BV, zijn belangrijkste vastgoedbedrijf. Sjopperdepop BV heeft één aandeelhouder en één bestuurder: de vennootschap Van Haga Invest, die ook maar één aandeelhouder telt: Wybren van Haga. Wel blijkt Van Haga een directeur te hebben ­benoemd bij Van Haga Invest, die verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken.

Volgens hoogleraar Jaap Koelewijn (gespecialiseerd in regelgeving en integriteit in de financiële sector) heeft Van Haga ‘een marionet neergezet, terwijl het geld en de zeggenschap bij Van Haga blijven. Dit is een gedrocht’.

De integriteitscommissie van de partij oordeelde eerder dit jaar dat Van Haga kon aanblijven. Het Kamerlid zelf verklaarde op donderdag 12 april: “Vanaf heden zal ik afzien van bemoeienis bij de bedrijfsvoering van mijn bedrijven en de verhuur van de panden die ik privé bezit.”

Nu laat Van Haga aan het Parool weten dat ‘een aantal maanden geleden aan een notaris opdracht is gegeven’ de aandelen onder te brengen in een Stichting Administratiekantoor, waardoor hij op meer afstand van zijn bedrijven zou komen te staan. Volgens Van Haga zal dat proces deze maand worden voltooid.