Binnenland

OM wist al jaar van misstanden bij NFI, werd in doofpot gestopt

14-08-2018 10:18

Het Openbaar Ministerie is al ruim een jaar op de hoogte van misstanden bij moordonderzoeken van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), dat dadersporen bij misdrijven napluist. Terwijl sindsdien diverse verdachten op basis van NFI-rapportages tot lange celstraffen veroordeeld werden, hield het OM deze informatie achter.

Dit blijkt uit navraag van De Telegraaf. Slechts één advocaat van een moordverdachte is door het OM van de situatie op de hoogte gesteld. Om welke zaak dit gaat, wil het OM niet kwijt. Daarnaast is het ook voor het OM nog steeds onduidelijk in welke strafzaken het bewijs mogelijk besmet is door de misstanden.

Een woordvoerder van het College van procureurs-generaal (de top van het OM) laat weten dat het in afwachting is van informatie van het NFI hierover. „Wij hebben het NFI gevraagd een overzicht te verstrekken, zodat in lopende zaken ter zitting adequaat gereageerd kan worden. Deze uitvraag is op dit moment nog gaande”, antwoordt woordvoerder Bart Vis van het college.

Anp