Politiek

Peiling Maurice de Hond: kiezers VVD, CDA, FvD, PVV staan achter uitspraken Stef Blok

19-08-2018 09:45

Na 6 weken is de peiling van vandaag vrijwel gelijk aan die van zes weken geleden. De VVD ligt met 29 zetels ruim voor op Groen Links met 16.

Zeven partijen scoren tussen 11 en 16 zetels. Van hoog naar laag: GroenLinks, FvD/PVV, D66, CDA/SP, PvdA. De regeringspartijen staan samen op 60 zetels.

Uit het onderzoek van vandaag (pdf) blijkt hoezeer het onderwerp ‘afschaffing van de dividendbelasting’ het CDA en D66 electoraal kwaad doet.

Nog maar 16 procent van de kiezers is voor de afschaffing van de dividendbelasting. Dat was kort na het aantreden van het kabinet 24 procent. Maar nu zien we bij de VVD kiezers dat nog maar 35 procent voor is (dat was in november 2017 58 procent).

Kiezers, die in 2017 een van de vier regeringspartijen hebben gestemd maar nu niet meer zijn duidelijk minder voor de afschaffing van de dividendbelasting dan de kiezers die de regeringspartijen trouw zijn (14 procent tegen 21 procent). En ook geven veel kiezers van CDA en D66 aan dat de kans dat ze weer CDA of D66 gaan stemmen niet zo groot is als het plan van de afschaffing van de dividendbelasting doorgaat. Bij die twee partijen zegt dan nog ongeveer een derde vrijwel zeker die partij te gaan stemmen, terwijl bij de VVD dat 75 procent!

Het interessante aan deze resultaten is dat zolang het voorstel van de afschaffing van de vennootschapsbelasting niet wordt teruggetrokken de kans dat de regeringscoalitie een meerderheid in de Eerste Kamer zal krijgen in 2019 in ieder geval heel erg klein is.

Ten slotte zijn 5 uitspraken van Minister Blok van ruim een maand geleden, waar veel commotie over is ontstaan, aan de ondervraagden voorgelegd. Bij 4 van de 5 is een meerderheid van kiezers van VVD, CDA, FvD en PVV het met Minister Blok eens. Kiezers van GroenLinks, PvdA en D66 waren het minst met hem eens.

49 procent van de kiezers vindt het terecht dat hij zijn excuses heeft aangeboden, 45 procent vindt dat niet. 29 procent vindt dat hij moet aftreden. D66 kiezers vinden dat beduidend minder dan de kiezers van GroenLinks en PvdA.