Binnenland

Met gasflessen geladen auto rijdt opzettelijk gemeentehuis Lingewaard in, bestuurder komt om

22-08-2018 10:22

Een automobilist is in de nacht van dinsdag op woensdag met opzet het gemeentehuis van Lingewaard in de Gelderse stad Bemmel binnengereden. Direct nadat de auto het pand inreed, brak er brand uit. De Gelderse brandweer beschouwt het rammen van het gemeentehuis van de gemeente Lingewaard niet als een terreuraanslag. Volgens de politie is de bestuurder omgekomen.

In de auto lagen twee gasflessen, waarvan er een ontplofte. De andere bleef intact en werd veiliggesteld door brandweerlieden.De brand was rond 03.00 uur onder controle. De auto, het vuur, de rook en het bluswater hebben wel voor ernstige schade gezorgd. Daarom gaat het gemeentehuis vandaag niet open.

Een woordvoerder kon deze morgen nog niet veel kwijt over de bestuurder die om het leven kwam nadat hij met twee gasflessen in zijn wagen door de gevel van het pand in Bemmel was gereden. “Dit doet een gezond mens niet”, zei hij. “Je moet wel heel boos zijn op een gemeente, wil je daar naar binnen rijden”, aldus de woordvoerder. “Verder kan ik lopende het onderzoek nog niets zeggen. Maar dit is geen aanslag, zoveel is duidelijk”, aldus de brandweerwoordvoerder. Een ongeluk is het echter ook duidelijk niet.

De politie heeft het beeld nog niet compleet, maar zegt wel een ‘stevig vermoeden’ te hebben over de bestuurder. Als dat vermoeden klopt, dan lijkt het inderdaad niet te gaan om een terreurdaad, aldus een woordvoerster van de politie. Of de persoon in kwestie bekendstond als verward of op een andere manier in beeld was bij instanties, kon ze nog niet zeggen.

Burgemeester Marianne Schuurmans van de gemeente Lingewaard zegt dat er voor zover zij weet de laatste tijd geen dreigementen zijn geuit tegen de gemeente. Ze heeft dan ook geen idee wat de bestuurder bezielde.

Het gemeentehuis heeft forse schade opgelopen en blijft vandaag naar verwachting gesloten. Mensen kunnen terecht in het naastgelegen kasteel Kinkelenburg, waar de gemeente een tijdelijk kantoor inricht. De brand die na het binnenrijden van de auto ontstond, was vrij snel geblust. Inmiddels heeft de brandweer het pand geventileerd en kan de technische recherche naar binnen voor onderzoek. Het lichaam van de overleden bestuurder is weggehaald. De auto staat nog in het gebouw

(TPO/ANP)