Recensie

Boekbespreking: A.N.K.E. #politiekincorrect door Anke Van dermeersch

22-08-2018 17:17

Het nieuwe boek van Anke Van dermeersch (geb. 1972) voormalige Miss België, advocate, politica voor het Vlaams Belang, is moeilijk te krijgen. Bol.com, volgens de reclame “de winkel van ons allemaal”, geeft niets op haar naam. Ja, een “Peter Vandermeersch”, ook een Vlaming, maar dat zal wel wat anders zijn. Amazon België levert ook al niets op: “Your search ‘Anke Van dermeersch’ did not match any products.” Als een hongerig geworden wolf jaag ik verder op het net. Ja, daar lukt het, bij de uitgeverij zelf, Uitgeverij Egmont, een uitgever die een hele Fundgrube aan verboden boeken in het fonds blijkt te hebben. Schichtig kijk ik om me heen in de huiskamer, volgt niemand me? Even zoekgeschiedenis wissen straks, maar nu dan toch maar door die vermoeiende procedure heen van account aanmaken, wachtwoord invoeren, betalen – en ja, dan krijg ik het boek opgestuurd.

Na een paar dagen heb ik inderdaad het begeerde boek in handen. Ik was al meteen gefascineerd door de cover: een paar mooie vrouwenbenen (die van mevrouw Van dermeersch zelf, leer ik later uit het boek). Naaldhakken die toch echt niet meer kunnen en dan één zo’n hak op het heilige boek waarin de laatste openbaring over de enig ware God is neergelegd, wat – behoeft dit nog enige uitleg? – helemaal niet meer kan.

Binnenin het boek, dat ook een beknopte autobiografie blijkt te zijn, glij ik eerst langs de foto’s. Een paar van Anke als kleuter, dan die van de ontluikende schoonheid van een meisjes tussen de 16 en 20 jaar en dan de fotografische vastlegging, in 1991, van de RTL-TV1 uitzending waarin Miss België wordt gekroond in het casino van Spa.

Tot zover is het nog allemaal Doutzen Kroes.

Maar dan volgt een tournure, ook in de fotos. Dan komen fotos van mevrouw Van dermeersch met de komiek Urbanus, Jean-Luc Dehaene, Nigel Farrage, Geert Wilders, haar overleden echtgenoot Pierre (die zij als ALS patiënt vier jaar heeft verzorgd tot hij stierf), een groepsfoto met de Vrouwen tegen Islamisering tijdens een zelfverdedigingscursus en foto’s van acties die Van dermeersch heeft opgezet, of waar zij bij betrokken was, en die mij om de een of andere reden heel vrolijk maken. Anke op een foto met als opschrift “Boerka of bikini” (met mevrouw zelf in bikini). Nog nooit was de keuze zo gemakkelijk. Zelfs de grootmoefti van Damascus waarmee Van dermeersch op de foto is afgebeeld, staat vrolijk te lachen. En ja, wie staat hier niet te lachen? Borsten, billen en benen, en dat ingezet tegen de grootste puritanisering waarmee we sinds Calvijn geconfronteerd zijn.

Ik ga gauw ook dat eerste boek van haar bestellen. Een account heb ik nu toch al aangemaakt.