Politiek Buitenland

Ceuta-bestormers worden meteen weer naar Marokko uitgezet

23-08-2018 16:37

De meer dan honderd Afrikanen die net over de hekwerken langs de Marokkaans-Spaanse grens in Ceuta zij geklauterd, worden snel naar Marokko uitgezet. Dit meldden Spaanse media op gezag van de politie.

Woensdag bestormden 116 Afrikaanse migranten de grens en drongen met geweld de Spaanse enclave in Noord-Afrika binnen. Ze gooiden met een soort molotovcocktails bij hun bestorming. Daardoor liepen zeven Spaanse agenten brandwonden op. De regeringsleider van de Spaanse enclave in Noord-Afrika, Juan Jesús Vivas, zei dat de bestorming van de grens met extreem veel geweld gepaard ging.

De autoriteiten zetten de 116 binnengedrongen Afrikanen weer naar Marokko uit op basis van een akkoord tussen Spanje en Marokko uit 1992. Daarmee neemt Marokko mensen terug die er illegaal Spanje zijn binnengekomen.

Ceuta, 17 kilometer ten zuiden van de Spaanse kust, is al zeshonderd jaar een Europese bezitting en heeft nu een grens van ruim 6 kilometer met Marokko. Daar proberen migranten de versperringen te trotseren om zo in de Europese Unie te geraken zonder eerst de Middellandse Zee te hoeven oversteken.

Anp