Politiek

Dividendbelasting – Lammert van Raan (PvdD) stelt de Vraag der Vragen aan Mark Rutte

23-08-2018 17:35

Lammert van Raan en Mark Rutte. ANP

‘Bizar’ en vervelend’ ‘noemt Rutte het afschaffen van de dividendbelasting. Maar ja, het moet wel, zegt de premier, anders loop je het levensgrote risico dat een paar van de grootste Nederlandse bedrijven weggaan. En je hebt een kans, als je de maatregel neemt, dat je buitenlandse bedrijven naar Nederland haalt. Bovendien staat het in het regeerakkoord. Dat zei minister-president Mark Rutte eerder deze week tegen BNR.

Tweede Kamerlid Lammert van Raan (Partij voor de Dieren) stelde donderdag Kamervragen over de kwestie, u moet ze maar even lezen. Zo heeft Van Raan een interessante theorie dat de maatregel eigenlijk bedoeld is om een eerdere actie van toenmalig minister van Economische Zaken Henk Kamp (die is ook van de VVD) weer ongedaan te maken. Kamp wilde onder andere Nederlandse bedrijven een jaar wettelijke bedenktijd geven als een ander bedrijf een overnamebod wil doen. En daar waren grote buitenlandse investeerders weinig mee ingenomen. Gevaarlijk resultaat van die actie is dat aandelen van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen structureel ondergewaardeerd zouden kunnen worden in vergelijking met buitenlandse concurrenten. Van Raan: “Is het waar dat het afschaffen van de dividendbelasting een maatregel is die bedoeld is om de negatieve waarderingseffecten van deze maatregelen van minister Kamp weer op te heffen?”

 

Maar vraag 3 van Van Raan is de Vraag der Vragen die de premier als historicus logischerwijze zou moeten aanspreken:

 

“Is het in de geschiedenis van de Nederlandse democratie ooit voorgekomen dat een regering een maatregel heeft doorgevoerd die door de regeringsleider zelf als ‘bizar’ is bestempeld of een soortgelijke kwalificatie heeft gekregen?”

 

Wordt vervolgd.

Lees ook

Afschaffen dividendbelasting gaat burger meer dan 2 miljard euro kosten