Binnenland

Piepjonge islamitische terroristen blijken criminele piepjonge islamitische terroristen

24-08-2018 01:09

Het profiel van jihadisten verschilt vaak amper van dat van ‘gewone’ criminelen, blijkt uit ‘onderzoek’ waar NRC Next (een papieren main stream medium met nauwelijks nog enige oplage) over bericht. Bijna tweederde van de Nederlandse terreurverdachten is eerder verdachte geweest van een ander misdrijf, zoals winkeldiefstal, bedreiging of ordeverstoringen, constateren ‘onderzoekers’ van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR).

De ‘onderzoekers’ bekeken data van het Openbaar Ministerie over bijna alle terreurverdachten van de afgelopen veertien jaar, 353 personen in totaal. Bijna tweederde heeft alleen de lagere school afgemaakt, slechts 4 procent behaalde een diploma in het hoger onderwijs. “Hun profiel verschilt nauwelijks van dat van de gewone crimineel”, zegt criminoloog Elanie Rodermond, een van de ‘onderzoekers’.

Terreurverdachten die sinds de opkomst van ISIS als verdachte zijn aangemerkt, zijn jonger en nóg crimineler. De onderzoekers vermoeden dat oud-criminelen die ‘spijt’ hebben vatbaarder zijn voor radicalisering.

Opvallend is dat het woord ‘islam’ niet wordt genoemd maar aangezien het om ‘jihadisten’ gaat en er in Nederland nou niet bepaald sprake is van veel andere terreur dan islamitische terreur zal het dus wel om islamitische terreurverdachten gaan.

Anp/TPO