Buitenland

Belgische agent doodgeschoten in Spa, politie pakt gewonde Nederlandse Ivo T. op in bos

26-08-2018 08:36

Een Belgische agent is in de nacht van zaterdag op zondag doodgeschoten bij een verkeerscontrole in de Belgische gemeente Spa (provincie Luik). De politie zoekt met man en macht naar de dader of daders, bericht persbureau Belga op basis van bronnen. Volgens de VRT was de politie uitgerukt na een melding over een ruzie.

Update 12:45 – De politie is nog op zoek naar een of meerdere andere verdachten. Ivo T. werd opgepakt in de bossen, hij zou gewond zijn aan zijn buik. Waarschijnlijk gaat het om een schotwond, aldus de bron tegen Belga. De verdachten namen na een ruzie een taxi. Bij de controle van dat voertuig werd het fatale schot gelost.

Update 12:00u – Het parket in de Belgische plaats Verviers heeft bevestigd dat een Nederlander is aangehouden. Volgens de woordvoerster het parket wordt nog onderzocht wat de rol is van de man bij het incident in Spa. Ze kon verder nog niks zeggen over de identiteit van de man en of hij gewond is geraakt.

De politie in België opende na de schietpartij direct een klopjacht op de dader of daders. Daarbij kwam een 36-jarige Nederlander in beeld die was gefilmd door een bewakingscamera, zo meldt Het Nieuwsblad. Deze man zou uiteindelijk deze morgen zijn opgepakt in een nabijgelegen bos. Het zou gaan om een in het zwart geklede man met de naam Ivo T.

Bij aankomst in het centrum van Spa werden de agenten rond 02.00 uur ‘s nachts onder vuur genomen vanuit een voertuig. Daar zouden drie mensen in hebben gezeten. De 38-jarige politieman werd daar bij getroffen. De politie riep een traumahelikopter op, maar de hulp mocht niet meer baten.

Over de aanleiding voor de schietpartij is verder nog niets bekendgemaakt. Ook is nog onduidelijk of één of meerdere schoten zijn gelost. Het centrum van Spa is afgezet. Ook is een politiehelikopter ingezet om te zoeken naar de daders. Bronnen hadden eerder aangegeven dat de schietpartij plaatsvond tijdens een verkeerscontrole.

Op het nabijgelegen circuit van Spa-Francorchamps wordt zondag de Grote Prijs van België gehouden. Max Verstappen wordt tijdens de Formule 1-race gesteund door naar schatting 80.000 landgenoten op de tribune. In mei van dit jaar werden bij een schietpartij in Luik nog twee agenten doodgeschoten.

De Belgische Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon betuigt zijn medeleven met de nabestaanden.

(TPO/ANP)