Buitenland

‘Jos Brech zal volgende week naar Nederland komen’

28-08-2018 20:58

De Limburgse politie verwacht dat de 55-jarige Jos Brech in de loop van volgende week in Nederland zal aankomen. De Spaanse rechter heeft vandaag bepaald dat de man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de destijds elfjarige Nicky Verstappen aan Nederland moet worden overgeleverd. De vraag was nog wanneer dat zal gebeuren.

Brechs Spaanse advocaat sprak eerder vandaag nog de verwachting uit dat de uitlevering ‘ieder moment’ een feit kon zijn. “Door de grote maatschappelijke druk zal Jos Brech heel snel worden uitgeleverd aan Nederland”, voorspelde Inigo Martinez. Het zal volgens de politie dus echter iets langer gaan duren.

Zodra Jos Brech, de verdachte in de moordzaak van Nicky Verstappen, in Nederland is wordt hij opnieuw aangehouden door de politie hier. Daarna wordt hij binnen 24 uur voorgeleid aan de rechter-commissaris in ons land.

De Spaanse advocaat heeft zich juridisch alleen bemoeid met de rechtsgang rondom de arrestatie en het uitleveringsverzoek. “Ik heb gekeken of dit juridisch juist is verlopen. Over de zaak waar Brech in Nederland van wordt verdacht, is niet gesproken”, aldus Martinez. Hij kan daarom niet zeggen hoe zijn cliënt heeft gereageerd op de aanklacht dat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen. Martinez reageerde ook niet op de vraag of Brech wist dat hij werd gezocht, “Dat valt onder mijn beroepsgeheim”.

Tijdens de zitting had de advocaat gevraagd om vrijlating. “Dat heb ik gevraagd omdat een advocaat probeert zijn cliënt vrij te krijgen.” Martinez stelde tijdens dat Brech in voorlopige vrijheid zou moeten worden gesteld. Jos Brech zou dan vrijwillig naar Nederland willen afreizen. Dit verzoek werd door de Spaanse rechtbank afgewezen. De Limburger schrijft dat de advocaat verklaart dat B. zich normaal gedraagt, “voor iemand die in hechtenis zit.” Verdere details over de gemoedstoestand van de 55-jarige Simpelveldenaar wil hij niet verstrekken.


De commune in Spanje waar Jos Brech verbleef

(TPO/ANP)