Buitenland

Chemnitz, Duitsland: dag 4

29-08-2018 13:49

De Duitse stad Chemnitz kan zich opmaken voor een nieuwe demonstratie naar aanleiding van de dood van een 35-jarige Duitser afgelopen weekeinde. De rechts-populistische partij AfD en de antibuitenlandersbeweging Pegida hebben voor zaterdagmiddag een stilte mars door de stad aangekondigd.

De organisaties willen daarmee ,,samen om Daniel Hillen en alle doden van de gedwongen multicultisering van Duitsland treuren” heette het in een oproep via Facebook. Vanwege de steekpartij zijn een 23-jarige SyriĆ«r en een 22-jarige Irakees gearresteerd. Het incident leidde zondag en maandag al tot protesten en rellen in de stad.

Inmiddels gaan de arrestatiebevelen van de twee inmiddels opgepakte verdachten van de steekpartij rond op het internet. In de bevelen staan behalve de naam en afkomst van verdachten ook namen van getuigen. Het brengt de politie in grote verlegenheid omdat de documenten waarschijnlijk zijn gelekt door een medewerker van de polizei zelf.

Via de Duitse publieke staatsomroep heeft de vice-premier van deelstaat Saksen laten weten dat het lekken ‘een schandaal is, een monsterlijk incident’. Volgens de vice-premier moet “de politie worden versterkt want als het zo is dat vanuit de politie wordt gelekt naar extreem-rechts hebben we een groter probleem”.

Dinsdag lag de polizei in Chemnitz ook al onder vuur omdat bij de rellen op maandagavond veel te weinig manschappen werden ingezet. Volgens de polizei kwam dat doordat de opkomst van de demonstratie veel te laag was ingeschat en er zo weinig personeel is dat extra personeel uit naburige steden van te voren moet worden aangevraagd.

Of er inderdaad sprake is van contacten tussen extreem-rechtse groeperingen of neo-nazi’s en de polizei is onduidelijk. Maar eerder deze maand ontstond er ophef om een video van een televisieverslaggever die door een Pegida-demonstrant hardhandig werd weggejaagd, waarna de aanwezige polizei op verzoek van de demonstrant de journalisten op afstand hield. Achteraf bleek de demonstrant in kwestie een lid van de plaatselijke recherche te zijn die in zijn vrije tijd deelneemt aan Pegida-demonstraties.

Anp/TPO