Buitenland

Buitenlandse Zaken: Vermijd drukke plaatsen en demonstraties tegen Mohammed-cartoonwedstrijd in Pakistan

29-08-2018 19:45

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert reizigers in Pakistan om betogingen en drukke plaatsen te vermijden. “Op dit moment vinden in verschillende grote steden, waaronder Islamabad, Lahore en Karachi, demonstraties plaats tegen de cartoonwedstrijd van Geert Wilders”, waarschuwt het departement. “Wees alert en houd een laag profiel.”

Volgens het ministerie vinden de protesten vooral plaats ‘op vrijdag, na het vrijdagsgebed’. “Sinds juni worden in de (sociale) media kritische en soms ook dreigende uitlatingen over Nederland en de cartoonwedstrijd gedaan”, schrijft het ministerie verder.

De cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed die Wilders dit najaar organiseert, heeft in Pakistan voor ophef gezorgd. Aanhangers van de islamitische partij TLP zijn volgens de krant Dawn begonnen aan een protestmars. Zij willen van Lahore naar hoofdstad Islamabad trekken om te protesteren tegen de actie van de PVV-leider.

De TLP heeft volgens Dawn tevergeefs geƫist dat de Pakistaanse regering de Nederlandse gezant in het land zou uitwijzen.

(TPO/ANP)