Buitenland

Chemnitz, Duitsland: dag 5, nieuwe demonstraties aangekondigd

30-08-2018 15:17

De uit Syrië afkomstige Alaa Sheikhi (23), medeverdachte van doodsteken Daniel Hillen. Screenshot Facebook.

De polizei van Chemnitz maakt zich op voor een nieuwe dag en avond van protestmarsen en mogelijke rellen. Voor donderdag en zaterdag heeft de protestgroep van boze burgers/extreem-rechtse activisten* ‘Pro Chemnitz’, samen met Pegida, reeds een demonstratie aangekondigd. De polizei heeft daarom alvast versterkingen uit de deelstaten Saksen, Saksen-Anhalt, Beieren, Berlijn, Hessen en Thüringen aangevraagd. Om hoeveel manschappen het precies gaat wil de polizei uit tactische overwegingen niet zeggen.

Het aantal manschappen zal het aantal van nog geen 600 afgelopen maandag in elk geval overtreffen. Die 600 agenten bleken toen geen match te zijn voor de tussen de 7500 en 10000 boze burgers/extreem-rechtse activisten*.

In de nacht van woensdag op donderdag zou in Chemnitz een Syrische man zijn aangevallen door drie Duitsers die ‘xenofobe’ leuzen riepen. Het slachtoffer werd geslagen met een ketting en liep onder andere een gebroken neus op. De polizei beschouwt het als een ‘hate crime’. Ook werd een kantoorpand van de AfD gevandaliseerd met stickers en verf.

Donderdagavond 19:00 uur zal de premier van deelstaat Saksen, CDU’er Michael Kretschmer, een ‘open dialoog’ voeren met burgers van Chemnitz. Ook de burgemeester van Chemnitz zal aanwezig zijn. Er worden zo’n 15.000 burgers verwacht.

De locatie waar dit gesprek zal plaatsvinden is het voetbalstadion van FC Chemnitz. Ironisch genoeg waren het radicale aanhangers van onder anderen FC Chemnitz-suppportersgroepen ‘Kaotic Chemnitz’ en ‘NS Boys’ die afgelopen zondag de eerste demonstraties hielden.

De boze burgers/extreem-rechtse activisten* protesteren nog altijd tegen ‘criminele buitenlanders’ en massa-immigratie met als aanleiding de moord op Duitser Daniel Hillen die door, waarschijnlijk, een Syriër (Alaa Sheikhi, 23) en een Irakees (Yousif Abdullah, 22) werd doodgestoken. Beide verdachten zijn een aantal jaren geleden als asielzoeker naar Duitsland gekomen.

Toen de polizei de verdachten eenmaal in beeld had lekte het arrestatiebevel, mogelijk via de polizei zelf, uit op het internet. Pas na het uitlekken werd duidelijk dat de verdachten als asielzoeker naar Duitsland waren gekomen, wat voor sommigen aanleiding is aan te nemen dat is geprobeerd de afkomst van de verdachten in de doofpot te stoppen.

Door het uitlekken van de arrestatiebevelen kwamen ook details van getuigen en getuigenverklaringen online te staan. Er is inmiddels een onderzoek gestrat naar de bron van het lekken. Gevreesd wordt voor infiltratie van extreem-rechts in de polizei. Eerder al bleek een Duitse agent rechts-radicaal ‘reichsbürger’ te zijn terwijl een andere agent in zijn vrije tijd meeliep met Pegida-demonstraties. Eerstgenoemde werd ontslagen omdat hij bedreiging voor de staat zou kunnen zijn, laatstgenoemde nam zelf ontslag.

Inmiddels blijkt dat de polizei steken heeft laten vallen in het onderzoek naar de verdachten. Zo is het appartement van Yousif Abdullah nog altijd niet doorzocht, werden zijn buren niet ondervraagd en werden bewoners van zijn appartementencompelx niet geïnformeerd dat het arrestatiebevel met zijn huisadres online werd verspreid.

Ook blijkt nu pas dat Irakees Yousif Abdullah een uitgebreid strafblad heeft. Zo werd hij eerder beboet voor vandalisme, drugsbezit en fraude en het veroorzaken van een verkeersongeval maar moest hij ook acht maanden zitten voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel omdat hij pepperspray had gespoten in het gezicht van mede-asielzoekerscentrumbewoners.

Opvallend is dat de asielaanvraag van Yousif Abdullah in 2015 werd geweigerd waardoor hij weer zou worden uitgezet. Het is echter onduidelijk waarom hij later alsnog een asielzoekersstatus kreeg.

* = doorhalen wat niet van toepassing is danwel niet doorhalen wat het beste in je wereldbeeld past.

Lees ook: dossier Chemnitz.

Verdachte Alaa Sheikhi.