Doneer aan TPO
 

Verschrikkelijk nieuws: bedrijven hebben weer vrouwenquota niet gehaald

Adhesiebetuigingen uit onder andere Syrië, Libië, Venezuela, Somalië, Saoedi-Arabië en Ethiopië stromen binnen

Door: , 20:42, 31 augustus 2018
Foto via maxipixel.net.

Adhesiebetuigingen uit onder andere Syrië, Libië, Venezuela, Somalië, Saoedi-Arabië en Ethiopië stromen binnen

Het aantal bedrijven dat aan een streefgetal voor vrouwen in de top voldoet, is vorig jaar afgenomen. In totaal zijn er nu vijf beursgenoteerde bedrijven die minimaal 30 procent vrouwen in de raad van bestuur én de raad van commissarissen hebben. Dat is er één minder dan vorig jaar, blijkt uit de jaarlijkse Nederlandse Female Board Index. Negen bedrijven hebben alleen voldoende vrouwen in het bestuur, dertig halen het streefgetal voor de toezichtsraad.

Gemiddeld is bij de negentig beursgenoteerde bedrijven in Nederland 6 procent van de bestuurders vrouw. Een kwart van de commissarissen is vrouw. In beide gevallen is dat gelijk aan vorig jaar. De zeven bedrijven die het afgelopen jaar naar de beurs gingen, deden de winst bij andere bedrijven teniet. Zij hebben geen vrouwelijke bestuurders en slechts een op de acht commissarissen van die bedrijven is geen man.

Informatieleverancier Wolters Kluwer heeft met 44 procent de meeste vrouwen in de top. Beursintermediair FlowTraders en bouwconcern VolkerWessels zijn nog mannenbolwerken.

Voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW noemt de cijfers teleurstellend. “Het zou werkelijk een zwaktebod zijn als het straks tot een quotum moet komen om hier nu een keer verandering in te krijgen, maar deze nieuwe resultaten voelen absoluut niet goed.”

Anp

 
Tags:
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace