Media & TV

Schokkend: Nederlandse politie in dienst van NPO, politienieuws niet meer zomaar openbaar

04-09-2018 00:02

Politie-agenten hadden de Afghaan die wordt verdacht van het neersteken van twee Amerikaanse toeristen op Amsterdam Centraal Station even van te voren al op de korrel. Zogenoemde ‘spotters’, speciale agenten van de politie op het Centraal Station, zagen hem en vonden al dat hij apart gedrag vertoonde. Dat vertelde de Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter Jaap Aalbersberg bij het actualiteitenprogramma Pauw (NPO). “Hij liep doelloos rond. Keek niet gewoon zoals mensen die hun weg zoeken.”

Lees ook: Er is nieuws over de steekafghaan 020 CS, maar dat mag u pas vanavond weten, want ‘Pauw’ gaat voor.

De negentienjarige Jawed S. was drie kwartier op het Centraal Station voordat hij twee Amerikanen neerstak. Agenten schoten hem vlak daarna neer. S. had twee messen bij zich, aldus Aalbersberg. “Dat waren echt grote messen.”

Volgens hem was S. op weg om meer slachtoffers te maken. Aalbersberg is trots op deze agenten. “Ze hebben veel mensen gered.”

De man was boos op alle Nederlanders vanwege de voortdurende belediging van de islam. Hij noemde ook PVV-leider Geert Wilders regelmatig.

Anp

Het is onduidelijk waarom het Nederlandse volk dit nieuws alleen via een televisieprogramma van de NPO mag vernemen en waarom het niet gewoon meteen met het publiek wordt gedeeld zodra het bekend is. Ook is onduidelijk hoe precies een NPO-televisieprogramma meer recht heeft op politienieuws dan alle andere media.

Een mogelijkheid kan zijn dat de Nederlandse politie niet langer wordt betaald door de overheid maar door de NPO.

Het is nog onbekend hoeveel politienieuws er nog meer niet onmiddellijk wordt gedeeld met publiek en media omdat de NPO er alleenrecht op heeft.

TPO