Politiek

Stef Blok overleeft debat

05-09-2018 16:13

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) heeft het debat over zijn omstreden uitspraken overleefd. Met name coalitiepartij D66 was erg kritisch op zijn optreden maar verbindt daar geen verdere consequenties aan.

DENK-voorman Tunahan Kuzu diende een motie van wantrouwen in die werd gesteund door PvdA, SP en GroenLinks.

Theo Hiddema die eerder op de dag een ledenpas van Forum voor Democratie aan de minister overhandigde vroeg deze terug. Reden voor de tweede man van Thierry Baudet om de pas terug te vragen was dat Blok tijdens het debat zei dat zijn uitspraken niet gemeend waren. Blok liet het pasje via een bode ogenblikkelijk terugbezorgen aan Hiddema.

De regeringscoalitie blijft achter de minister staan. Naast steun van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie houdt Blok ook het vertrouwen van de rechtse oppositiepartijen PVV, SGP en Forum voor Democratie. PVV-voorman Geert Wilders vindt dat Blok weliswaar ‘een schim’ van zichzelf is na zijn knieval, maar wil hem ‘niet wegsturen omdat hij goede ideeën heeft’.

De regeringspartijen zijn juist tevreden over Bloks ‘ruiterlijke’ excuses. Volgens Alexander Pechtold (D66) heeft de minister ‘berouw’ getoond. Hij spreekt van een ‘valse start’, waarvan hij hoopt dat Blok die achter zich kan laten. Ook zijn CU-collega Gert-Jan Segers ziet daarvoor ruimte. CDA-voorman Sybrand Buma drukte Blok nog wel streng op het hart dat die zijn woorden voortaan ‘zorgvuldiger moet wegen en verstandiger kiezen’.

Blok constateert dat ‘veel fracties gelukkig hun steun hebben uitgesproken’ voor zijn aanblijven. Hij gaat ‘nu weer vooruit, weer aan de slag met de volle agenda die voor me ligt’, want ‘het werk gaat gewoon door’.