Media & TV

Amerikanen dumpen massaal Facebook, nemen tijdelijk afstand, passen privacy-instellingen aan

06-09-2018 13:31

Amerikanen hebben het eventjes gehad met Facebook. Drie op de vier volwassen gebruikers hebben afgelopen jaar afstand genomen. Zo heeft de helft van alle Amerikaanse volwassenen de privacy-instellingen aangepast. Vier op de tien mensen hebben besloten om Facebook een paar weken niet te gebruiken en een kwart heeft de Facebook-app verwijderd van de telefoon.

Onderzoeksbureau Pew Research heeft eind mei en begin juni gesproken met ongeveer 4600 Amerikanen. Kort ervoor was het privacyschandaal rond Cambridge Analytica naar buiten gekomen. Dat bureau bleek de privégegevens van miljoenen mensen in handen te hebben gekregen. Die kregen vervolgens nepberichten te zien in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het Britse brexitreferendum.

Uit het onderzoek van Pew blijkt dat er geen groot verschil ziet tussen Democraten en Republikeinen in de VS. Zij hebben even vaak een pauze genomen en hebben even vaak Facebook gedeletet. Wel zijn het vooral jongeren die de app hebben verwijderd en die hun privacy-instellingen hebben aangepast.

Een op de tien Facebook-gebruikers heeft opgevraagd welke persoonlijke gegevens in de systemen van Facebook staan. Van hen heeft vier op de vijf besloten de privacy-instellingen te veranderen.

Anp