Binnenland

Broer Yvo T., verdacht van moord op agent in Spa, verzet zich tegen uitlevering

07-09-2018 15:47

De 35-jarige Cyril T. uit Schinnen, verdacht van betrokkenheid bij een schietpartij in het Belgische Spa waarbij een politieman werd gedood, verzet zich tegen zijn uitlevering aan België. T. zegt dat hij hooguit getuige is geweest van het dodelijke geweld en er verder part noch deel aan heeft gehad. De man heeft eerder tegen het Openbaar Ministerie (OM) verklaard dat zijn broer Yvo heeft geschoten. Die geldt als hoofdverdachte en zit momenteel vast in België.

Dat bleek vrijdag tijdens een zitting voor de internationale rechtshulpkamer van de rechtbank in Amsterdam. Cyril T., getrouwd en vader van twee kinderen, verscheen daar om zijn gevraagde uitlevering aan te vechten. Het OM in Nederland vindt dat de uitlevering moet worden toegestaan. Het staat nog niet vast of Yvo T. de schutter is geweest, aldus het OM.

Cyril T. reed in de nacht van 25 op 26 augustus samen met de twee andere verdachten, onder wie zijn broer Yvo, in een taxi in Spa. Kort daarvoor waren zij geweigerd bij een café. “Een akkefietje”, aldus T. De politie zou het drietal kort daarna hardhandig uit de taxi hebben getrokken. Daarop volgde de schietpartij waarbij de agent dodelijk werd getroffen. Deze lag toen bovenop T., zo heeft hij verklaard. Behalve van de moord op de agent verdenkt de Belgische justitie de drie verdachten ook van poging moord op een andere agent.

Yvo kon in België worden aangehouden. Cyril meldde zich een dag na het incident bij de politie in Limburg en zit sindsdien vast. T. zegt niet te weten dat zijn broer een vuurwapen bij zich droeg. Volgens het OM in Nederland waren de agenten in Spa in actie gekomen, omdat er tijdens de ruzie bij de uitgaansgelegenheid door de Nederlanders een vuurwapen was getoond.

De Belgische autoriteiten zien de rol van T. vooralsnog als een grotere dan die van ooggetuige. Zij vragen zich onder meer af waarom hij is gevlucht en waarom er berichten uit zijn telefoon zijn verwijderd. De Belgen zien de zaak als “een zeer gevoelig dossier, met aanzienlijke maatschappelijke impact”, zo staat in de stukken.

De rechtbank doet mogelijk vrijdag nog uitspraak over het Belgische uitleveringsverzoek. De derde verdachte komt vrijdagmiddag ook nog aan bod.

LEES HIER HET HELE DOSSIER-SPA