Opinie

RTL Late Night met Twan Huys sluit beroerde eerste week af met redelijke kijkcijfers

08-09-2018 13:05

Vrijdagavond keken er toch nog 665.000 mensen naar RTL Late Night met Twan Huys op RTL 4 waardoor Twan Huys zijn eerste slecht bekeken week toch nog positief kan afsluiten. Met 665.000 kijkers eindigt RTL Late Night op een 15e plek in de Kijkcijfer Top 25. Een middelmatige plek, maar alleszins beter dan de 18e of zelfs 20e plek zoals eerder deze week.

De grote concurrent Pauw (NPO, staatstelevisiekanaal NPO1) verslaan lijkt vooralsnog echter ver weg. Want terwijl er meer mensen naar RTL Late Night keken, keken er tegelijkertijd ook meer mensen naar Pauw: maarliefst 918.000 murw gebrainwashte 66-plussers lieten zich door ‘objectieve’ moralist annex televisiedominee Jeroen Pauw indoctrineren over onder andere twee Armeense kinderen die moeten worden uitgezet.

Het is voor Twan Huys en zijn redactie nu een kwestie van volhouden, doorgaan en hoop houden. De lage kijkcijfers in een eerste week zeggen in elk geval niets over de toekomst. Dat blijkt wel uit de kijkcijfers van de eerste weken RTL Late Night met Humberto Tan: ook die waren laag, maar dat werd later ruimschoots goedgemaakt, jarenlang zelfs, tot alles uiteindelijk als een mislukte soufflé in elkaar stortte.

Ondanks het feit dat format, titel en uitzendslot al jaren bekend en dus vast staan is het voor elke nieuwe redactie, zoals nu die van RTL Late Night met Twan Huys, altijd zoeken en aftasten wat de beste gasten zijn, welke onderwerpskeuzes het beste worden gepruimd door het publiek of hoeveel kaasstengels in een borrelglaasje het hoogste rendement afleveren.

Desalniettemin zal een gevestigde, ervaren en oerdegelijke staatstelevisienaam als Pauw moeilijk te beconcurreren zijn, en blijven. Al was het maar omdat de NPO dankzij oneerlijke staatssteun schaamteloos kan en mag concurreren met een commerciële zender als RTL 4 waar wél gewoon moet worden gewerkt voor omzet en men wél gewoon wordt afgerekend op resultaten.

Lees ook: dossier RTL Late Night.