Politiek Buitenland

Verkiezingen Zweden: de officiële (voorlopige) uitslag

09-09-2018 23:27

De grote winnaar is de Zweden Democraten (realistisch-rechts) die, wederom, een grote sprong voorwaarts maakt. Maar de winst is minder groot dan voorspeld in de opiniepeilingen. Een gedeelte van de kiezers dat eerder nog zei Zweden Democraten te gaan stemmen zal uiteindelijk toch voor centrum-rechts hebben gestemd, een veiliger, vooral gematigder haven, maar met toch veel fors rechtse standpunten. Centrum-rechts is weliswaar niet eurosceptisch, maar wel voor strenge migratiepolitiek, het belangrijkste thema voor rechtse kiezers deze Zweedse parlementsverkiezingen.

De sociaaldemocraten zijn de grote verliezer, al is de uitslag minder verwoestend dan werd voorspeld door de opiniepeilingen en de allereerste exitpolls. De sociaaldemocraten hebben, samen met de andere linkse partijen waaronder de huidige coalitiegenoot groen-links, die nog maar net boven de kiesdrempel van 4% uitkomt, te weinig stemmen om überhaupt nog een linkse regeringscoalitie te kunnen vormen.

(Centrum)-Rechts zal dus hoe dan ook een belangrijke rol gaan spelen in het Zweedse parlement, al dan niet in een ingewikkelde regeringscoalitie met de sociaaldemocraten. En ondanks het feit dat de Zweden Democraten door vrijwel iedereen wordt uitgesloten zullen ze als winnaar hoe dan ook een flinke vinger in de pap hebben bij het vormen van eventuele coalities en daarna als groot blok in de oppositie veel invloed blijven uitoefenen.

S-S&D: Sociaaldemocraten.
M-EPP: Centrum-rechts (conservatief-liberaal).
SD-ECR: Rechts-realisten.
V-LEFT: Links-socialisten/feministen.
C-ALDE: Centrumpartij (soort D66).
KD-EPP: Christendemocraten.
MP-G/EFA: Groen-links.
L-ALDE: Liberalen (klassiek liberaal, soort VVD).

Met 95% van de stemmen geteld:


Alleen Centrum-rechts en Christendemocraten zouden, in theorie, met de Rechts-realisten kunnen samenwerken. Levert geen absolute meerderheid op.

Centrum-rechts en Centrumpartij kan met Sociaaldemocraten samenwerken. Dat zou een ruime coalitiemeerderheid opleveren.