Binnenland

NPO geeft vermogen uit aan externe consultants, in 2016 zes keer de wettelijke norm

10-09-2018 15:15

Het geld dat de NPO aan externe consultants en professionals besteedt is de laatste jaren explosief gestegen, zo valt te lezen op Consultancy.nl. De uitgaven zijn sinds 2012 met maar liefst 150% gestegen.

De NPO wil zich, jaren en jaren te laat, aanpassen aan het veranderende medialandschap. Hiervoor is het wervelende ‘Concessiebeleidsplan 2016-2020’ (pdf) opgesteld. Om alle staatsomroepreddende ideeën te realiseren was de NPO genoodzaakt zich tot externe consultants en inhuurkrachten te wenden, uiteraard met alle financiële gevolgen van dien.

De overheid heeft in het begrotingsbeleid afspraken gemaakt over de maximale uitgaven aan extern personeel:

”De belangrijkste norm is dat maximaal 10% van de totale personele uitgaven (ambtelijk personeel + externe inhuur) mag worden uitgegeven aan externe inhuur.”

”Vorig jaar kwamen de totale uitgaven aan externen neer op 44% van de totale kosten betaald aan lonen en salarissen van de eigen medewerkers, en in 2016 lag dit zelfs op een indrukwekkende 59%. Als de NPO een ministerie zou zijn geweest, dan zou dit zeker tot Kamervragen hebben geleid.”

Toch lijken deze uitgaven volgens de NPO gerechtvaardigd, en om dat beeld kracht bij te zetten benadrukken ze in het beleidsplan dat zij min of meer het cement zijn dat onze samenleving bijeenbindt:

”Samen met de omroepen zorgt de NPO voor verrijking en verbinding in Nederland. Wij maken mooie, relevante en respectvolle programma’s, die voor elke Nederlander toegankelijk zijn en die via vele platformen een groot publiek bereiken…. De NPO zorgt ook voor reflectie en debat.”

Helaas is niet onaannemelijk dat ook de 40 miljoen euro die de NPO dit jaar extra krijgt voor een aanzienlijk deel in de zakken van externen zal terechtkomen.