Politiek

Slechte dag voor ING: Amsterdam wil van de bank af, Pieter Lakeman wil CEO Ralph Hamers voor de rechter

10-09-2018 13:05

De Amsterdamse wethouder van Financiën Udo Kock (D66) wil zo snel mogelijk een aanbesteding voor een huisbankier. Aanleiding is de witwaszaak rondom ING, waar de gemeente Amsterdam al jarenlang bij is aangesloten. De aanbesteding stond eigenlijk gepland voor volgend jaar, maar de wethouder wil dit nu naar voren halen, bevestigde zijn woordvoerster een bericht hierover in Het Financieele Dagblad.

Ronald van Raak over ING – Ook criminele bankiers horen in de gevangenis

Het is voor het eerst dat de hoofdstad met een aanbesteding komt voor zijn bankzaken. Dit is sinds 2016 verplicht. De commotie rondom de bank is overigens voor Kock geen reden om op voorhand al te zeggen niet verder te willen met ING. “De gemeente heeft miljoenen transacties per jaar. Niet elke bank kan dit aan.”

In de aanbesteding wordt de naleving van wetten en regels (compliance) een belangrijk onderdeel. “De wethouder wil hiermee een signaal afgeven aan ING en aan de Amsterdammers dat dit niet kan”, zei de woordvoerster naar aanleiding van de witwaszaak.

Vorige week werd bekend dat ING voor 675 miljoen euro heeft geschikt met het Openbaar Ministerie (OM). Daarnaast betaalt ING de overheid 100 miljoen euro terug. De bank erkende te zijn tekortgeschoten bij het voorkomen van witwassen.

Financieel activist Pieter Lakeman wil ondertussen dat het Openbaar Ministerie (OM) topman Ralph Hamers van ING strafrechtelijk gaat vervolgen. Volgens Lakeman is het ‘onbegrijpelijk’ dat het OM afziet van vervolging.

Hij heeft daarom een zogenoemde artikel 12-procedure aangespannen om zo het Gerechtshof in Amsterdam het OM te laten bevelen Hamers alsnog te vervolgen. Het hof toetst dan of een vervolging haalbaar zou zijn en of die vervolging opportuun is. Oordeelt het hof dat aan beide criteria is voldaan, dan beveelt zij de vervolging. Het OM is dan verplicht tot vervolging over te gaan.

Lakeman voorziet ‘een gevaarlijke verstoring van het maatschappelijk leven, het publieke debat en het financiële stelsel’ als verantwoordelijke leidinggevenden vrijuit gaan. Hij rekent het Hamers zwaar aan dat hij waarschuwingen van toezichthouders in de wind heeft geslagen. “Je denkt toch niet dat als nota bene de Europese Centrale Bank en De Nederlandsche Bank herhaaldelijk hun zorgen uitspreken, dat in een mail aan de koffiejuffrouw gebeurt? Zulke zaken worden op het hoogste niveau gedeeld dus daar heeft Hamers van geweten.”

Wanneer Hamers niet strafrechtelijk wordt vervolgd, dan zal het volgens Lakeman in de toekomst vaker gebeuren dat bestuurder die in de fout gaan zich op kosten van de aandeelhouders zullen vrijkopen. Volgens Lakeman zijn het ook nu weer de onschuldige aandeelhouders die het gelag betalen, terwijl de leidinggevende daders volledig vrijuit gaan.

Lakeman en zijn Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) zijn naar eigen zeggen belanghebbenden bij strafvervolging omdat hun betalingsverkeer al jarenlang via ING Bank loopt.

Lakeman is vooral bekend van zijn rol bij de ondergang van DSB Bank in 2009. DSB viel onder meer om nadat Lakeman spaarders had opgeroepen spaargeld van hun rekeningen te halen. Dit leidde daadwerkelijk tot een bankrun bij DSB.

Een woordvoerder van ING liet in een reactie weten dat het OM heeft geconstateerd dat er geen bewijs was om over te gaan tot vervolging van ING-medewerkers.

Is er dan helemaal geen goed nieuws voor de bank? Jawel, de storing met het internetbankieren bij ING is verholpen, maakt de bank bekend.

Door een storing was het maandagochtend voor klanten niet mogelijk om geld over te boeken van hun spaarrekening naar hun betaalrekening en andersom. Daarnaast was het voor zakelijke klanten niet mogelijk een betaling via iDeal te doen.

De storing deed zich voor bij de mobielbankieren-app, Mijn ING Zakelijk en Mijn ING Particulier.

ANP/TPO