Politiek

Tweede Kamer geschokt over steun kabinet aan Syrische jihadisten

10-09-2018 21:56

De Tweede Kamer is geschrokken van de onthulling dat Nederland een Syrische jihadistische beweging heeft gesteund. Regeringspartij CDA wil het kabinet erover aan de tand voelen.

Lees ook – Kabinet steunde Syrische jihadisten

CDA’er Martijn van Helvert verzucht ongeduldig dat hij het kabinet al zes keer officieel heeft gevraagd naar de hulp aan Syrische oppositiegroepen. Hij en zijn fractiegenoot Pieter Omtzigt klagen dat het kabinet alles geheim verklaart, terwijl de Kamer ‘wil kunnen controleren wat de regering gedaan heeft’.

Coalitiegenoot D66 vindt de onthulling van Nieuwsuur en Trouw ‘schrikbarend!’ “Hoe heeft dit kunnen gebeuren na alle waarschuwingen van de Kamer?”, vraagt parlementariër Sjoerd Sjoerdsma zich af.

PVV-leider Geert Wilders ziet in het nieuws reden het kabinet Rutte III om te dopen tot het kabinet ‘Terreur I’.

De SP hield zijn hart al vast en wilde nooit van steun aan de rebellen weten. Nu heeft minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken ‘weer wat uit te leggen’, stelt Kamerlid Sadet Karabulut.

De ministers Blok en Kaag (Buitenlandse Zaken) stuurden de Tweede Kamer vrijdagavond onverwacht een brief waarin zij aankondigden dat steun aan Syrische oppositiegroepen wordt beëindigd. Een overwinning van president Assad lijkt aanstaande en het tij is niet meer te keren, aldus de bewindslieden.

ANP/TPO