Binnenland

Amsterdam faalt wéér met rondvaartboten, wéér teruggefloten door Raad van State

12-09-2018 14:22

Nadat vorig jaar de Raad van State moest ingrijpen in het Amsterdamse faalbeleid rond vergunningen voor rondvaartboten, wordt het stadsbestuur nu opnieuw op de vingers getikt wegens ongeoorloofde maatregelen.

D66-wethouder Udo Kock maakte in 2017 een puinhoop van de loterij voor rondvaartvergunningen. Het plan was inconsequent en zou veel rederijen failliet maken. De Raad van State greep in. Prompt zette de stad een stop op álle vergunningen.

Ook dat mag dus niet, heeft de Raad van State nu laten weten volgens AT5.

‘Omdat niet duidelijk is hoe lang het zal duren om nieuw beleid te maken, hanteert het gemeentebestuur geen einddatum voor de vergunningstop. Dat is niet redelijk’, aldus de bestuursrechter. ‘Er is al veel tijd verstreken sinds de eerdere rechterlijke uitspraken en een vergunningstop voor onbepaalde duur leidt tot een onzekere situatie voor exploitanten van rondvaartboten.’

De gebruikelijke Amsterdamse ondernemershaat dus, het is ook lastig, om in overmatige regelzucht een branche te willen controleren. De gemeente moet nu zo spoedig mogelijk nieuw beleid maken dat wél aan de Europese regels voldoet, aldus de bestuursrechter.