Achtergrond

Juncker: ‘Europa moet zich sterker opstellen tegen terreur en verkiezingsmanipulatie’

12-09-2018 11:06

Europa moet zich sterker verweren tegen terreur. Dat was een van de boodschappen van de voorzitter van de Europese Commissie Jean Claude Juncker tijdens de State of the Union in het Europees Parlement. Terroristische propaganda moet binnen een uur nadat het online verschijnt, er van af worden gehaald.

Het Europees Openbaar Ministerie dat nu wordt opgebouwd, moet zich ook met terreurbestrijding bezig gaan houden, meent Juncker verder. Dat Openbaar Ministerie, waartoe Nederland onlangs toetrad, gaat zich vooral bezighouden met grootschalige btw-fraude en fraude met Europese subsidies.

De euro moet sterker worden gemaakt. De euro moet de basis zijn van de Europese soevereiniteit en het is onzinnig dat 80 procent van de energiehandel in dollars wordt betaald. Het is ‘belachelijk dat Europese vliegtuigen in dollars worden betaald, terwijl meer dan 60 landen hun valuta op de een of andere manier aan de euro gekoppeld hebben’, mopperde Juncker verder, die bezig is aan zijn laatste jaar als voorzitter. Na de verkiezingen in mei 2019 komt er een nieuwe Europese Commissie.

Wat betreft die verkiezingen, de Europese Commissie komt met voorstellen om het manipuleren van de verkiezingen uit het buitenland tegen te gaan. Ook wil Juncker tegengaan dat zoals hij dat noemt, gebundelde private belangen de verkiezingen beïnvloeden. Verkiezingsmanipulatie is een issue, zo lopen in de Verenigde Staten onderzoeken naar beïnvloeding van de verkiezingsuitslag.

Juncker vindt echter ook dat in eigen huis orde op zaken moet worden gesteld. Artikel 7 waarmee het aanpakken van lidstaten wordt geregeld die de rechtsstaat niet naleven, moet gebruikt worden, zo stelt hij. De rechtsstaat ligt nogal onder druk in bijvoorbeeld Hongarije. Zo werd in aanwezigheid van de Hongaarse premier Orbán in het Europees Parlement, dinsdag, de Hongaarse regering de ‘meest corrupte regering van Europa’ genoemd. Sommige Europarlementariërs spraken echter wel vol lof over de wijze waarop Hongarije de grenzen dichthoudt voor migranten. Naast Hongarije werden gisteren ook landen als Malta en Slowakije, vanwege vermoorde journalisten, extra aandacht beloofd.

Verder stelde Juncker dat er in Europa te veel journalisten worden bedreigd en vermoord en zonder vrije pers geen democratie. Hij kondigde daarnaast een volwaardig partnerschip met Afrika aan. De wetenschappelijke uitwisselingen stijgen, de handel stijgt. Zowel Europa als Afrika hebben een partnerschap nodig. De liberale Alde fractie (met VVD en D66) reageerde dat dat de grootste economische en handelsregio in de wereld zou creëren.

Juncker hoopt dat er een goede vrijhandelszone met het Verenigd Koninkrijk komt. En die tijd dringt, nog geen 170 dagen resten om overeenstemming te verkrijgen over een zachte grens met Noord-Ierland, wat de EU graag wil en toegang tot de Europese binnenmarkt, wat het Verenigd Koninkrijk graag wil.