Binnenland

‘Holleeder vormde met Soerel en Hillis een moord-driemanschap’ aldus aanklager

13-09-2018 13:23

Willem Holleeder vormde samen met Dino Soerel en wijlen Stanley Hillis een driemanschap dat onder meer verantwoordelijk was voor de afpersing en liquidatie van vastgoedman Willem Endstra. Dit zei aanklager Lars Stempher in de gerechtsbunker in Osdorp.

Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg de rechtbank daarom donderdag het verzoek af te wijzen dat de advocaten van Holleeder deden om diens voorarrest in de zaak-Endstra bij gebrek aan bewijs op te heffen. De raadslieden voerden vorige week een lange reeks criminelen op met wie Endstra in onmin zou zijn geraakt en die het op zijn leven zouden hebben voorzien. Daarbij viel vooral de naam van John Mieremet vaak.

Maar volgens het OM tekenen zich steeds duidelijker de contouren af van een criminele organisatie waarin Holleeder, Soerel en Hillis het voor het zeggen hadden en die zich onder meer schuldig maakte aan liquidaties, waaronder die van Endstra in 2004.

Hillis werd in 2011 doodgeschoten. Soerel kreeg vorig jaar zomer levenslang in het hoger beroep van liquidatieproces Passage, onder meer voor de rol die hij vertolkte bij de moorden op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Voor beide moorden moet ook Holleeder zich nog verantwoorden.

Volgens justitie beschikte de organisatie van het driemanschap over minimaal twee moordcommando’s. Een werd aangestuurd door de in Passage eveneens tot levenslang veroordeelde Jesse R. Het andere werd door het OM aangeduid als de ‘groep-Alkmaar’. De vermeende leden hiervan werden aangeklaagd voor de moord op Endstra, maar vrijgesproken. Het hoger beroep in die zaak moet inhoudelijk nog beginnen.

De strafzaak tegen Holleeder gaat 1 oktober verder. Dan reageert ‘de Neus’ zelf op “alle dwarsverbanden” die justitie in zijn ogen heeft gelegd en “alle punten die het OM heeft ingebracht en waarover uw rechtbank mij nog helemaal niets heeft gevraagd”.

Aansluitend beslist de rechtbank over zijn voorarrest in de zaak-Endstra. Mocht die worden opgeheven, betekent dat niet dat Holleeder vrijkomt. Hij zit in voorlopige hechtenis op grond van een hele reeks beschuldigingen.

(ANP)