Doneer aan TPO
 

Skepsis wint proces van wetenschapper die in ‘joodse criminele wetenschappers’ gelooft

Proces over satirisch blog kost Stichting Skepsis tonnen aan advocaat- en proceskosten

Door: , 13:00, 13 september 2018

Proces over satirisch blog kost Stichting Skepsis tonnen aan advocaat- en proceskosten

In 2016 spande de Italiaans-Amerikaanse fysicus annex pseudowetenschapper Ruggero Santilli uit Florida een proces aan tegen Frank Israel, voorzitter van de Stichting Skepsis. De rechter heeft Israel inmiddels vrijgesproken. Wel kostte de zaak Stichting Skepsis, die Israels verdediging betaalde, zowat al haar reserves van circa een kwart miljoen euro. Een tweede aanklacht, tegen bestuurslid Pepijn van Erp, is met gesloten beurzen geschikt.

Van Erp had op zijn persoonlijke blog een ironisch stukje geschreven over Santilli. Santilli beschouwde het slot van het stukje als laster en hield ook Israel, als voorzitter van Skepsis, verantwoordelijk. Sterker, volgens Santilli was Israel een pion van een internationale samenzwering van ‘fanatieke joodse wetenschappelijke criminelen‘ die als enige doel heeft de theorieën van Santilli te onderdrukken. Israel zou opdracht hebben gegeven een lasterlijk blog over Santilli te publiceren.

Frank Israel had echter niets met Van Erps blog te maken en Skepsis nam daarop een Amerikaanse advocaat in de arm. De rechter oordeelde na twee jaar ten slotte in het voordeel van Israel. Ook viel de kwestie überhaupt niet onder jurisdictie van de staat Florida.

De rechter kwam echter maar niet tot een uitspraak inzake Van Erp. Mede daardoor dreigden de kosten voor Skepsis aanzienlijk verder op te lopen en vond de stichting het niet verantwoord om nog meer geld uit te geven. Deze zaak is om die reden geschikt. Skepsis heeft wel weten te bedingen dat bij nieuwe processen tegen functionarissen van Skepsis de verliezer alle kosten van de winnaar betaalt.

Lees hier het uitgebreide relaas van Stichting Skepsis

 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace