Opinie

Postacademische Deeltijd Opleiding Journalistiek in Rotterdam kapt er mee

18-09-2018 17:11

Het doek is gevallen voor de Postacademische Deeltijd Opleiding Journalistiek in Rotterdam. De journalistenschool stopt per direct, na een bestaan van bijna dertig jaar. De opleiding kreeg steeds minder aanmeldingen, door concurrentie van andere studies en door de slechte vooruitzichten op een baan.

De PDOJ werd in 1989 opgericht door de ‘kranten’* en de Erasmus Universiteit. Mensen die al waren afgestudeerd in andere richtingen, konden er de kneepjes van het journalistieke vak leren.

Anp

* = ‘Kranten’ waren in de tijd van je opa en oma een soort papieren nieuwswebsites maar dan met verdraaid en agendagestuurd ‘nieuws’, meestal op links ideologische grondslag. In de tijd van je opa en oma hadden mensen weinig andere keuze dan krant lezen, maar tegenwoordig is er internet dus vrijheid. Desalniettemin willen nog steeds heel veel jonge mensen ‘journalist’ worden, het liefst bij zo’n papieren krant, en melden de jongeren zich dus nog elk jaar massaal aan bij een ‘journalistenopleiding’. Wat raar is want er zijn elk jaar minder, minder, minder banen in de journalistiek, al helemaal bij ‘kranten’. Gelukkig kunnen de ‘studenten journalistiek’ altijd nog in Groningen terecht: daar hebben ze een ‘hoogleraar’ (een uniek exemplaar die nog nooit is gepromoveerd!) die achter ‘constructieve journalistiek’ staat, wat kort gezegd een nog snellere route is om de journalistiek helemaal te slopen.