Buitenland

Russische Ilyushin uit de lucht gehaald door Syrische leger

18-09-2018 09:36

Een Russisch militair vliegtuig is in Syrië van de radar verdwenen op het moment dat een raketaanval plaatshad op de Syrische kuststad Latakia. Het militaire vliegtuig is bij of boven Syrië door het Syrisch leger uit de lucht gehaald. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie inmiddels laten weten. Syrië is een bondgenoot van Moskou. Alle vijftien inzittenden van het toestel kwamen om.

Eerder stelde het een anonieme Amerikaanse functionaris al dat het Russische toestel waarschijnlijk per ongeluk uit de lucht is geschoten door de luchtafweer. De stad Latakia, is in handen van de Syrische regering.

Volgens het Russische ministerie van Defensie hebben Israël en Frankrijk maandag een luchtaanval uitgevoerd op Latakia. Op dat moment keerde het vliegtuig vanuit de Middellandse Zee terug naar de Syrische vliegbasis Hmeimim, even ten zuiden van de stad. 35 kilometer voor de kust verdween het toestel plots van de radar.

Volgens Syrische staatsmedia onderschepte de luchtafweer meerdere raketten. Tien mensen raakten gewond. Acht van hen mochten het ziekenhuis al gauw weer verlaten. Het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat zware explosies zijn gehoord in de stad. De beschieting zou gericht zijn geweest tegen munitieopslagplaatsen.

(TPO/ANP)