Politiek Buitenland

US onderminister justitie Rod Rosenstein wilde dolgraag Trump impeachen, aldus New York Times

21-09-2018 21:38

De Amerikaanse onderminister van Justitie Rod Rosenstein heeft volgens The New York Times aan medewerkers van zijn departement en de FBI voorgesteld geheime opnames te maken van de chaos die onder president Donald Trump op het Witte Huis zou heersen. Rosenstein zou daarmee aan materiaal willen komen om het afzetten van Trump mogelijk te maken.

The New York Times meldde op basis van anonieme bronnen dat Rosenstein in het voorjaar van 2017 met zijn voorstel kwam. Hij was toen nog maar twee weken in functie en speelde een sleutelrol bij het het ontslaan van FBI-topman James Comey. In een memorandum had Rosenstein uiteengezet dat Comey niet op eigen houtje had mogen bekendmaken dat Hillary Clinton niet moest worden vervolgd voor het slordige omgaan met e-mails. Later zou Rosenstein het gevoel hebben gekregen dat hij zich in de zaak-Comey voor het karretje van Trump had laten spannen.

Rosenstein ontkent alles:

“Het verhaal in de New York Times is inaccuraat en feitelijk niet correct. I wil niet verder ingaan op een verhaal dat is gebaseerd op anonieme bronnen die overduidelijk tegen het departement van justitie zijn en zo hun eigen agenda hebben. Maar over één ding kan ik duidelijk zijn: Op basis van mijn persoonlijke omgang met de president is er geen enkele reden om te impeachen.”

Anp/TPO