Politiek

Bonusquote – Oud-topambtenaar: Thierry Baudet heeft gelijk met kritiek op Tweede Kamer

26-09-2018 13:57

Kijk ook – Thierry Baudet wast Tweede Kamer in een klein half uur de oren

Volgens Forum voor Democratie fractievoorzitter Thierry Baudet waren de Algemene Beschouwingen geen open debat over visies en standpunten. Oud-topambtenaar Hans Siepel is het volkomen met hem eens, schrijft hij in een opiniestuk in het Parool.

“Ik heb zelf een groot aantal jaren van mijn carrière in de Haagse kaasstolp doorgebracht en ben woordvoerder van een aantal ministers geweest. Ik ken de Haagse wereld en zijn mores van binnenuit en weet dat Baudets analyse deugt.

De Haagse bestuurs- en politieke cultuur is helemaal niet gericht op een ‘open’ gedachtewisseling. Alles wordt aan de voorkant van debatten en politieke besluitvorming dichtgetimmerd en de muren van tunnelvisies van een likje verf voorzien. Uren wordt vergaderd over oneliners, passende metaforen en ingestudeerde grapjes, met als hoogste doel: publicitaire zichtbaarheid. Vraag het elke Haagse ambtenaar of parlementair journalist en hij of zij zal het bevestigen.

(-)

In plaats van het superioriteitsgevoel waarmee de fractievoorzitters Baudet bejegenden zou het van wijsheid getuigen om een toontje lager te zingen. Het wordt tijd dat politieke leiders zich buigen over de vraag hoe het toch komt dat een groot deel van de kiezers het functioneren van de politiek en politici zelf zien als een groot maatschappelijk probleem. Dat vraagt moed die er, zo vrees ik, niet is.”

Waarvan akte.